Evenimentul Zilei > Horoscop > Alte prilejuri de sărbătorire. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Alte prilejuri de sărbătorire. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Alte prilejuri de sărbătorire. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

În weekend eşti prea obosit, nu trebuie să te mai enervezi în plus! Este o situaţie obiectivă, nu te stresa inutil, păstrează-ţi calmul şi poate vei găsi soluţia optimă problemelor tale.

13,14 februarie

 

Alte prilejuri de sărbătorire. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 13 februarie s-au născut Georges Simenon, Fiodor Şaliapin, Konstantinos Costa Gavras, Peter Gabriel, Robbie Williams, Oliver Reed, Horia Căciulescu, Mihai Leu, Mihai Cernea, Radu Cârneci. Pe 14 februarie s-au născut Thomas Malthus, Gregory Hines, Aleksandr Sergheevici Dragomijski, Octavian Cotescu, Gil Dobrică, Ion Călugăru, Gheorghe Mureşan.

Pe 13 februarie, sâmbătă, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Martinian, Acvila şi soţia sa Priscilla, Evloghie, patriarhul Alexandriei. Pe 14 februarie, duminică, în „kalendarul” vechi pastoral şi agricol este încă o zi de muncă, în calendarul creştin, trei-patru sfinţi: Auxenţiu, Avraam, Filimon şi Maron.  Unul este mai exotic, Cuviosul Maron care „iubea să vieţuiască fără acoperământ, aşa că s-a dus pe vârful unui munte”. Cam aşa fac şi eu, ca un pustnic în rodaj ce sunt, aş că „no comments”!

Nimic în „Kalendar”!

Nu, nu o să discutăm despre „ziua îndrăgostiţilor” sau despre „Sf. Valentin”. Aşa cum nu o să discutăm despre promoţia la detergent, reclama la nu ştiu ce telefonie mobilă, sau noua tigaie-minune.

România este o colonie. Iar fiecare forţă de ocupaţie impune felul de a fi a metropolei, sărbătorile, îmbrăcămintea, felurile de mâncare, muzica, cultura, cărţile! Acum 60 de ani defilam de 7 noiembrie, pentru Revoluția din octombrie (sic). Astăzi Marele Licurici ne îmbie să ne sărutăm de Sf. Valentin, transmițând viroze și încă 127 de boli contagioase, dintre care covideala nu este cea mai periculoasă și să ne dăm în spectacol de Haloween.

Sunt, mai ales, prilejuri de vânzări, de promovare a mărfurilor. Nu mă supăr, este o sărbătoare în plus, în vremurile acestea depresive și triste ale distopiei sanitare, sărbătorile sunt o necesitate.

 

Dar, o să discutăm, din nou, despre astrologie/astronomie. Aşa îmi cereţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, aşa facem. Ascult şi mă supun, vorba jinn-ului din sticlă! Pentru că numai răspund la corespondență, dar o citesc.

Zodiacul nu a fost “invenţia” Lumii Vechi. Despre zodiacul chinezesc am scris adesea, legenda lui v-am spus-o chiar ieri cu prilejul Anului Nou chinezesc.

Iată, acum, câteva cuvinte despre un zodiac din Lumea Nouă, din America. Din puţinele surse rămase, mai mult din referiri critice, se poate totuşi vedea tabloul stării astrologiei în America precolumbiană.

Probabil că cel mai fascinant, mai misterios şi mai subtil popor din America precolumbiana va rămîne poporul mayaş. Dacă nu cumva şi ei au preluat ceea ce ştiau de la şi mai misterioşii şi mai subtilii tolteci. Care, şi ei, la rândul lor… dar, domniile voastre, ştiţi cum începeau o poveste fabuloşii greci antici, în polis, în agora: “Spun ceea ce ştiu, dar eu nu am fost acolo!”.

Lipsa de informaţii o datorăm vandalismului conchistadorilor spanioli şi zelului stupid al unor misionari catolici – cum ar fi cel al părintelui Landa, care a dat pradă focului marea bibliotecă Maya din Yucatan, peste 100.000 de cărți, sigur volume în stil maya, cartea era un fel de armonică. Totalitarismul şi intoleranţa au făcut întotdeauna victime, iar printre primele s-au numărat cultura şi ştiinţa, informaţiile despre ele. Ce spun eu, vedeți ce se întâmplă în America și în lume cu isteria iconoclastă, care distruge monumente și vrea să schimbe istoria.

Totuşi, mai multe referiri şi chiar traduceri ale unor lucrări maya s-au transmis pînă în prezent prin intermediul unor călători care au întovărăşit conchistadorii, ca fratele Antonio de Marchena sau Joseph d’Acosta.

Din puținele date rămase, doar trei Codex-uri, se pare că mayaşii aveau două calendare: unul profan, Haab, calculat cu o exactitate care desfide raţiunea (numai Dumnezeu ştie CUM şi CU CE au făcut-o!) la 365,242129 zile şi unul sacru, Tzolkin, de numai 260 de zile (venusian, altceva?!) divizat în 20 de luni de cîte 13 zile fiecare şi care constituia un zodiac atribuit zeului Quetzalcoatl.

Sumarele informaţii asupra acestui zodiac le avem de la călugărul franciscan Bernardino de Sahogun; totuşi, în prezent este imposibil de calculat începutul şi sfîrşitul fiecărui semn. Se ştie, numai, că echivalarea dintre cei doi ani, cel sacru şi cel profan, se făcea cu ajutorul unei imagini sculptate în aşa numita Piatră a Soarelui (piatra s-a păstrat, însă “cheia”, nu!).

 

Iată zodiacul maya sacru:

Peştele-spadă, primul semn zodiacal, era foarte favorabil, aducînd bogăţii şi onoruri; al doilea semn, Jaguarul, era nefast; al treilea, Cerbul, era bun sau rău în funcţie de ziua naşterii; al patrulea, Floarea, anunţa o existenţă nefericită, fiind semnul femeilor prostituate; al cincilea, Trestia, arăta un caracter instabil; al şaselea, Moartea, în ciuda denumirii nu era nefast; al şaptelea, Ploaia, era malefic: în acea perioadă se executau condamnaţii la moarte; nativii din prima zi a semnului trebuiau să rămînă necăsătoriţi.

Al optulea semn, Liana, anunţa naşterea multor copii, dar sortiţi să nu atingă primii ani ai adolescenţei. Al nouălea semn al zodiacului, Şarpele, era o perioadă fericită, aducătoare de prosperitate; al zecelea, Piatra, aducea îndemînare şi bună creştere; al unsprezecelea, Maimuţa, permitea atingerea unor mari onoruri, plătite printr-un sfîrşit prematur; al doisprezecelea, Leopardul, aducea o sănătate perfectă. Al treisprezecelea, Mişcarea, era un semn neutru, prezicerile trebuiau să se facă pe baza eclipselor de Lună. Al patrusprezecelea, Cîinele, era în mod particular favorabil, cu toate că în acea perioadă se pronunţau condamnările la moarte.

Al cincisprezecelea, Casa, era cel mai nefavorabil din tot zodiacul, contrar următorului, Vulturul, aducător de bucurie în toate domeniile. Al şaptesprezecelea semn era Apa, care prevestea un temperament neurastenic, iar al optsprezecelea – Vîntul, care împingea la duplicitate şi trădare. Al nouăsprezecelea semn, Acvila, era nefast pentru că aducea sărăcia (semnul cerşetorilor). Ultimul semn al zodiacului, al douăzecilea, era Iepurele care guverna munca şi economia.

 

Ceea ce era mai important, chiar decît semnul zodiacal, era ordinea zilei de naştere în interiorul semnului; astfel a noua zi a fiecărui semn era considerată ca fiind foarte nefavorabilă.

Se mai cunoaşte că a treia zi împreună cu ultimele patru erau benefice, a patra şi a şaptea zi erau neutre.

Iată o descriere extrasă din tratatul de preziceri Chilam-Balam, care se bazează pe zodiacul sacru (pentru a 11-a zi a zodiei Florilor):

 “La 11 Ahau va fi vremea puterii lui Ah Balam Azacab, zeul numărul 9 – Fecundătorul, cel Înţelept. Din greu păcat îi va fi chipul şi gîndul îi va fi păcat, păcat cuvintele, învăţătura toată fi-va păcat cît va domni în lume, păcat îi va fi drumul, pasul. Va rătăci cu ochii legaţi şi toate vor fi în cumpănă în timpul stăpînirii sale, căci va uita de mama sa, de tatăl care l-a făcut, va căuta să-şi uite mama sa, să-şi uite tatăl va dori, va fi cu mintea-n veci uitucă, va fi ca un orfan jignindu-şi tatăl, de mamă vrînd orfan să fie.

Vorbele lui vor fi ca de om beat, căci îşi va pierde înţelegerea în faţa mamei şi a tatălui, va fi de orice virtute despuiat şi inima-i va fi golită de orice strop de bunătate şi doar în vîrful limbii sale va mai rămîne o urmă de bunăvoinţă. Nu va şti cum va fi sfîrşitul, nici nu va bănui cum se va termina vremea sa, cînd se va prăbuşi puterea sa, cînd îşi va descărca povara cea grea Balam Tiku, zeul cu semnul 9, şi Unc Satay, Nouă Morţi, cum îşi va pierde-n beznă duhul şi cum va fi înjunghiat după ce se va spînzura el însuşi.

Şi păcătoasă va fi vorba prorocului Ah Bobat, şi sub cumplit păcat vor geme Ah Kin, slăvitul mag solar şi Ahau, principele mîndru şi cu Holcan, războinicul.

I se va spulbera puterea şi scuturile se vor sparge, iar lăncile vor fi înfipte cu vîrfurile în pămînt. Se va înălţa o vrăjmăşie ca floarea cu zece petale. Dar nu vom ştii ce va urma la sfîrşitul puterii Katunului”.

 

Dintre toate textele, înscrise pe tăbliţe de lut, scrise pe papirus sau pergament, copiate cu pana sau peniţa, tipărite, trase la rotativă, sau scrise de imprimantă etc parcă nici unul nu egalează splendoarea literară a acestui fragment maya!

 

Vă mai amintiţi de isteria cu calendarul maya şi Sfârşitul Lumii la 21.12.2012? Degeaba am făcut febră mușchiulară la degete scriind și demonstrând că totul este un “hoax” imens şi că nu se poate face, printre altele, nicio alăturare, nicio corespondenţă, între calendarul maya şi cel actual, gregorian! S-a pierdut “cheia” de legătură! Dar, după cum spunea bunul Rege, Dumnezeu să-l ierte: “nu poţi să te baţi cu o floretă nobilă şi elegantă împotriva unei mulţimi de topoare mitocăneşti şi primitive!” Sau, vorba boierului Teodor Baconschi: ”Prostimea ineptă este eternă, entropică și agresivă!”

V-am pomenit despre zodiacul maya, pentru că pe ”Dimineața Astrologilor” s-a ridicat problema Anului Nou mayaș. După cum vă spuneam ieri, se caută prilejuri de sărbătorire și Anul Nou al diferitelor popoare este o ocazie care nu trebuie ratată. Am fost solicitat repetat, de multe ori ca să intru pe DOA. Când este Anul Nou mayaș? Simplu, le-am răspuns, de solstițiul de iarnă, doar efemeridele maya se terminau de solstițiul de iarnă, motiv pentru ”fake news” cu Sfârșitul Lumii…

 

În astrologie sunt multe ”fake news”, zodiace întregi inventate, de o calitate execrebilă, nici nu mai pot să le clasez. Dar ce să mă mir, în informația generală a domniilor voastre sunt foarte multe minciuni și deformări ale adevărului, opera presei isterice și anarhiste și a celor care o manipulează. Am o idee, un sentiment de supoziție, cum zicea Max Bănuș – vai, cât îmi lipsește roșcovanul, de la el chiar aveai ce să înveți, teoria presei și deontologia ziaristului! Dar, la el, ca și la alți deținuți politici, ca și la Ionel Baurceanu, vecinul meu, țărănistul cel mai pur, cel care nu a făcut niciun compromis, niciodată – numai față, trăsăturile, buzele zâmbeau, ochii rămâneau întotdeauna triști, dar atenți. Să-i odihnească Dumnezeu, au fost Oameni!

Ei bine, cred că presa a fost compromisă cu premeditare și bună știință. Pe undeva am caietele de la Quantico, era acolo o prelegere despre presă și încercarea politicului american să o subordoneze, sau să o compromită. Acum vă rog să mă scuzați, trebuie să caut caietul…

 

Încă odată vă rog să mă scuzați, am o problemă mare. O întrebare nevinovată, dar perfidă, a unei astroloage din Peru, frumușică foc. Patriarch, când credeți că a fost Anul Nou al celor care au trasat zodiacul de la Nazca? Am eu o bănuială, dar îmi trebuie… ei, nu vă mai plictisesc, chestii de astrologie/astronomie, în pustnicie!

Apoi, ce ziceți de Gil Dobrică, poate ”Ordinea de zi”, îl pomenim duminică, tare îmi lipsește olteanul! Sau, o comedie cu Cotescu? Ce ziceți de ”Tanța și Costel”? O aventură a comisarului Maigret, opera lui Georges Simenon? Sau filmul ”Nopți Albe”, cu Gregory Hines? Sunt personalitățile pe care le pomenim în acest weekend, dar și mâine este o altă zi!

 

 

HOROSCOP     13,14   februarie   2021

 

BERBEC  În weekend ai o părere, o viziune, mai diferită decât cei din jurul tău. Despre cum trebuie să petreci acest timp. Primeşti, poate pe reţea, o veste bună despre cei dragi, cei apropiaţi! Aspectele planetare oferă un timp pentru posibilitatea rezolvării unor vechi probleme.  Călătoriile sunt, de asemenea sub un semn fast. Transformări în bine, mai ales acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul perioadei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza răcelei sau incidentelor, accidentelor domestice sau rutiere.

TAUR   Există un procent de încăpăţânare în caracterul tău, dar în weekend trebuie să fii mai flexibil, încearcă să convingi pe cei din jurul tău prin paşi mici, fără nervi şi păreri preconcepute. Perioadele tulburi, cu grad înalt de risc şi cu o puternică componentă de haos, te-au avantajat întotdeauna, prin aplicarea practică şi pragmatică a caracterului tău de proprietar, de cel care preţuieşte banii şi proprietatea. Sâmbătă poţi profita de acest lucru! In acesta perioada păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei din familie.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Duminică evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare.

GEMENI  Lumea de astăzi este superficială, aşa că trebuie să arăti bine, ca să fii apreciat. În weekend nu fii dezordonat, neglijent, dă atenţie imaginii, trebuie să arăţi şi să te îmbraci bine. Între tine şi un weekend plăcut se interpune doar cinismul tău. Nu poţi accepta că stelele îţi sunt favorabile în toate domeniile. „Dacă este o capcană!”, gândeşti, patetic şi  păgubos! O perioadă excelentă pentru finalizarea unor lucruri incepute, pentru înţelegeri strategice, pe termen lung. Comunicarea ta este favorizata, pe un Mercur retrograd, așa că nu exagera. Trebuie să ai aerul unui gânditor profund şi preocupat de mari probleme. Asta te ajuta sa rezolvi multe probleme de imagine.

RAC   Sâmbătă nu prea ai spor, orice ai face. Nu-ti schimba planurile, sau programul! Este de bine! O periodă de mici realizări şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Noi evenimente sau propuneri vor face perioada interesanta. Duminică plăcută, poate la un film nou, sau acasă, cu familia sau prietenii. Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă, chiar daca esti intr-o zi liberă – distracţia este tot un consum de energie – face să nu obţi rezultatul dorit.

LEU   În weekend poţi să te grăbeşti încet, ai talentul acesta! Cu toate că eşti mereu în criză de timp, reuşeşti să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, salvând situaţia! Nu te grabi inutil cand orice ora este bună. O veste buna si una… aşa şi aşa!  Nu uita că ai niste proprietati aici, sau aiurea, care au nevoie de atentia ta. Ochiul stapanului ingraşe turma de oi! – spune un proverb vechi macedo-român. Iar dacă nu ai nimic-nimic, nici o pisică acolo, esti fericit că ai scăpat de griji !

FECIOARĂ   Informaţiile primite din presă, sau reţele, au o latură economică şi una sentimentală, depinde numai de tine să tragi foloasele care te avantajează. Însă, nu amesteca plăcutul cu utilul! Ai multe de făcut, vrei la munte, vrei să faci şi curăţenie, dar graba strică treaba! Poţi să înghiţi nişte minciuni amoroase şi să accepţi motivări cu iz de alcool, „pentru ultima dată”! Pari uşor plictisit(ă) şi distrat de tot ce ţi se întâmplă. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Duminică poţi obţine recunoaşterea unor eforturi trecute.  Este timpul unor mai mari sau mai mici decizii. Pe care este bine să nu le amâni. Mai bine, acţionează!

BALANŢĂ   Ai un fel de îndemânare, ca să spui lucruri cum trebuie exact cui trebuie şi să obţii acordul persoanelor în cauză. Comunicarea nu e punctual tău forte, dar în acest weekend eşti avantajat! Eşti în defensivă şi cu toate ledurile de pericol aprinse! Ai impresia că cineva complotează împotriva ta şi că te compromite cu criticile şi reproşurile permanente. Teoria conspiraţiei? Seara de sâmbătă propice relaxării şi distracţiilor acasă. Perioada în discuţie este un prilej de schimbări. Duminică, dacă ai de făcut deplasari sau călătorii, weekend-ul aceasta este perioada. Schimba locul si îţi schimbi şi norocul. O mică supărare provocată de cineva din anturajul apropiat, dar pe total perioada iti este favorabilă.

SCORPION   În acest weekend te poţi simţi bine, poate pentru că ai renunţat la sarcasme şi „înţepături”! Iniţiezi un fel de selecţie naturală în jurul tău, ceri mult, însă primeşti mai mult promisiuni. Prea tensionat, prea nervos… Lasă toate grijile, weekend-ul este o perioadă de relaxare şi distracţie. Nu lăsa garda jos, cea mai bună lovitură este eschiva! Câştigi fără lovituri primite! După o perioda pe care ai caracteriza-o drept mediocra ai, în sfârşit, două zile de zodie fastă.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei fi dezamăgit de cei cărora le vei solicita ajutorul. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul celor două zile, duminică seara. Ai uitat ceva!

SĂGETĂTOR  Un Geamăn, sau un Berbec, sau alte persoane din semne de aer şi foc te pot ajuta în acest weekend. Este bine şi prudent să nu te bazezi pe semnele de apă şi mai ales pe semnele de pământ. Sâmbătă, supravegheză-ţi regimul alimentar. Mănâncă mai multe verzituri, salate, fructe şi lămâi, dar nu fructe dintre cele care fermenteză repede şi din străinătate. Mai pe seară, Luna îţi aduce o oportunitate neşteptata. Duminică, nu te grabi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţa, aşa încât decizia să fie justă. Ai nevoie de mai mulţi bani şi nu prea ştii de unde. Nici stelele nu ştiu!

CAPRICORN  Dedică weekendul planurilor de viitor, fie că este vorba despre primăvară, dar, mai ales, după veştile bune primite, trebuie să-ţi faci proiecte pentru creşterea calităţii vieţii tale! În acest weekend „te joci” cu cei din jurul tău ca să vezi cum reacţioneză. Spirit ludic de pisoi răsfăţat! Dar poţi să înveţi ceva important, când dai cu lăbuţa, ţine ghearuţele strânse! Este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de prietenie şi în dragoste. În dimineaţa zilei de duminică, ai o ocazie de parvenire sociala, sau ceva se schimbă în relaţiile tale. Nu este obligatoriu sa o ratezi, aşa cum faci cu multe lucruri din viaţa ta, dar nici nu te omori cu firea dacă nu-ţi iese.

VĂRSĂTOR  În weekend eşti prea obosit, nu trebuie să te mai enervezi în plus! Este o situaţie obiectivă, nu te stresa inutil, păstrează-ţi calmul şi poate vei găsi soluţia optimă problemelor tale. În acest weekend zodiacul tau este bine aspectat, mai ales in partea de “distracţii, petreceri şi pierdut timpul”. Si cu norocul stai bine ! Sigur, necazurile sunt tot cele pe care le ştii, dar un necaz care dureaza mai mult de doua luni devine viata cotidiana.  In orice caz trebuie, cu orice pret, sa termini ce ai inceput. Mereu amâni, mai târziu, şi mai târziu. Atenţie, să nu devină prea târziu!

PEŞTI   O sâmbătă bună, în special pe seară – sâmbătă este o zi favorabilă planurilor de viitor, în care visurile par uşor de realizat. Nu te repezi, asteapta confirmarile. Sâmbătă, conjunctura te avantajează să fii elocvent. Timpul, însă, lucreaza in favoarea ta. Duminică poţi să obţii ceva important de la o persoană din jurul tău, dacă eşti logic şi reuşeşti să aduci suficiente argumente valabile. Duminică, aspecte favorabile cu vesti bune de la prieteni sau rude de la mare distanţă.