Alte opt echipe canine încep lupta împotriva contrabandiştilor cu ţigări

Alte opt echipe canine încep lupta împotriva contrabandiştilor cu ţigări

Încă opt echipe canine vor fi active începând cu luna august, în punctele vamale din toată ţara, în scopul reducerii contrabandei cu ţigarete, informează producătorul de ţigări JTI România.

Cele opt echipe reprezintă ultima serie dintr-un total de 28, prevăzute într-un program de asistenţă, dotare şi formare a echipelor canine, convenit la finele anului 2010 între Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) şi JTI România. Fiecare echipă este formată dintr-un lucrător vamal, un câine dresat pentru depistarea tutunului şi un mijloc de transport amenajat special pentru transportul patrupedelor. Pe lângă mijloacele de transport, JTI asigură echipamentul şi hrana echipelor pe durata trainingurilor, hrana câinilor pe o perioadă de un an, precum şi ţigaretele necesare pentru antrenament.

Câinii dresaţi sunt foarte eficienţi în combaterea traficului ilicit cu ţigarete. În primele şase luni ale acestui an, echipele canine active în punctele vamale au realizat capturi de circa 4,5 milioane ţigarete, a căror valoare depăşeşte 640.000 euro. Cuantumul amenzilor s-a ridicat în perioada ianuarie-iunie 2012 la peste 1,1 milioane euro. De asemenea, au fost reţinute 16 autoturisme modificate pentru transport ilegal de ţigarete, în valoare de aproximativ 40.000 euro.

ANAF se concentrează asupra domeniilor cu risc mare de evaziune

Ne puteți urmări și pe Google News

"Obiectivul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală este să asigure o mai bună colectare a veniturilor la bugetul de stat, astfel încât România să poată finanţa investiţiile în economie, să asigure banii necesari pentru plata pensiilor şi salariilor, precum şi un mediu economic corect şi echitabil pentru toţi contribuabilii. Ne concentrăm pe domeniile economice cu un grad ridicat de evaziune, vizând în special măsuri de descurajare a iniţiativelor evazioniste şi a traficului cu produse din tutun", a declarat Şerban Pop, şeful Fiscului, prezent la ceremonia de absolvire a cursurilor de pregătire de la Giurgiu.

La rândul său, Dorel Fronea, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, a afirmat că "priorităţile autorităţii vamale române vor rămâne în continuare combaterea traficului ilicit cu ţigarete, produse energetice şi alcool, în perioada următoare intensificându-se acţiunile de combatere a grupărilor infracţionale organizate şi a fraudelor vamale. În acest sens vom întări dialogul instituţional cu autorităţile vamale din ţările riverane, cu instituţiile interne şi internaţionale de aplicare a legii şi cu mediul de afaceri onest".

"Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. În 2011, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentând accize şi TVA. Un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro. Pentru ca piaţa neagră să scadă şi pe viitor, legislaţia trebuie să fie îmbunătăţită în continuare, Calendarul de majorare a accizelor, publicat in Codul Fiscal, să fie respectat şi dialogul cu instituţiile de aplicare a legii continuat în acelaşi ritm", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania & Moldova.