Altă alertă sanitară în China. Un nou virus de origine animală a fost raportat la 35 de persoane: „Noi boli vor avea un impact tot mai mare în viaţa omului”

Altă alertă sanitară în China. Un nou virus de origine animală a fost raportat la 35 de persoane: „Noi boli vor avea un impact tot mai mare în viaţa omului” Sursa: Dreamstime.com

Marţi, 9 august 2022, presa de stat chineză a anunțat că în două provincii din China au fost înregistrate 35 de contagieri la oameni cu un virus de tip Henipavirus, de origine animală. Niciunul din cele 35 de cazurile confirmate în China nu sunt grave, scrie presa internațională, referindu-se la un articol de specialitate publicat de cercetători chinezi şi singaporezi în revista New England Journal of Medicine.

Cazurile de infectare cu acest virus au fost confirmate în provinciile Shandong din estul Chinei şi Henan din centrul țării. Nu există tratament sau un vaccin împotriva virusului depistat în pe continentul asiatic.

Un nou virus pune în alertă autoritățile din China

Simptomele acuzate de persoanele infectate, care au intrat recent în contact cu animale, includ febră, oboseală, tuse, lipsa poftei de mâncare, greaţă, dureri de cap şi musculare.

Dintre cele 35 de persoane declarate infectate cu Henipavirus, 26 au manifestat simptome clinice, dar și stări de iritabilitate şi de vomă. Conform presei chineze, Henipavirusul reprezintă una dintre cauzele emergente ale incidenței bolilor transmise de la animal la om în zona Asia-Pacific.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liliecii de fructe, consideraţi gazde naturale pentru două tipuri de Henipavirusuri cunoscute: virusul Hendra (HeV) şi virusul Nipah (NiV), ar fi vectori de transmitere ai acestui nou virus semnalat în China.

Rată a mortalității estimată între 40% - 75%

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că virusul Hendra poate cauza la om infecţii asimptomatice ori infecţii respiratorii acute şi encefalite grave, având o rată de mortalitate estimată între 40% - 75%, ce „poate varia în funcţie de capacităţile locale de cercetare epidemiologică şi gestionare clinică”.

Directorul adjunct al Departamentului de Boli Infecţioase al Spitalului Huashan a transmis: „Coronavirusul nu va fi ultima boală contagioasă care să provoace o pandemie, întrucât noi boli vor avea un impact tot mai mare în viaţa omului”, a avertizat oficialul chinez, conform EFE.

Zeci de mii de turiști, blocați pe o insulă din China

Peste 80.000 de turiști au rămas blocați pe insula chineză Hainan, după ce mai multe cazuri de COVID-19 au fost depistate în regiune. Acestea au dus la anularea zborurilor, iar transportul feroviar local a fost închis.

Duminică, 7 august 2022, au fost confirmate aproximativ 500 de noi cazuri de coronavirus în oraşul balnear Sanya, un oraș de peste 1 milion de locuitori. Acesta se află pe insula Hainan, supranumită Hawaii-ul chinezesc.

Toate zborurile care plecau din Sanya, un loc popular şi în rândul surferilor, au fost anulate în cursul weekend-ului. De asemenea, a fost închis și transportul feroviar, iar vânzarea de bilete de tren a fost suspendată. Prin urmare, aproximativ 80.000 de turiști au rămas blocați pe insulă.

Cinci teste PCR negative pentru cei care vor să plece de pe insulă

Pot părăsi insula doar turiștii care aduc dovada a nu mai puțin de cinci teste PCR negative în cursul ultimelor șapte zile. Hotelurile din Sanya trebuie să le ofere clienţilor o reducere de 50% din tariful de cazare până la ridicarea restricţiilor, conform anunţului unui reprezentant al autorităţilor făcut sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă.

În orașul Sanya, locurile publice frecventate de turişti, cum ar fi saloanele spa, barurile obişnuite şi cele cu program karaoke, au fost închise încă de săptămâna trecută. Doar locurile esențiale, precum supermarket-urile şi farmaciile au rămas deschise.