Alt avertisment dur. „România nu are un proiect de țară, nici un proiect pentru Europa. Miniștrii români nu au prezentat niciun program în Parlamentul European”

Alt avertisment dur. „România nu are un proiect de țară, nici un proiect pentru Europa. Miniștrii români nu au prezentat niciun program în Parlamentul European”

Unul dintre cei mai moderați politicieni maghiari, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, crede că mandatul României la conducerea Consiliului Uniunii Europene va fi foarte greu pentru că țara noastră nu este pregătită din punct de vedere politic.

„Cred că, politic, România nu este pregătită să valorifice cele şase luni ale Preşedinţiei (Consiliului Uniunii Europene, n.r.). România nu are priorităţi pe care să le fi definit. Priorităţile României - aşa-numitele priorităţi - sunt priorităţile generale ale UE. Nu avem o prioritate a României şi motivul este foarte simplu: România, astăzi, nu are un proiect de ţară. Neavând un proiect de ţară, evident că nu putem să avem un proiect pentru Europa. Avem o şansă din punct de vedere politic, este vorba despre summitul de la Sibiu din 9 mai, care ar trebui să fie primul summit al Uniunii Europene - al celor 27, după plecarea Marii Britanii. Vom vedea dacă în mediul politic intern va putea să existe o minimă dorinţă de colaborare în aşa fel încât să putem să obţinem ceva din punct de vedere politic la Sibiu. Eu mă îndoiesc că va fi aşa", a declarat, vineri, într-o conferință de presă, Iuliu Winkler, potrivit Agerpres.

Europarlamentarul consideră că România, din punct de vedere administrative, își va îndeplini bine rolul de mediator în cazul dosarelor pe care le gestionează datorită echipei de diplomați și tehnocrați care lucrează la Bruxelles. Winkler spune că ar fi necesară și prezenţa miniştrilor români la lucrările comisiilor de specialitate ale Parlamentului European pentru a expune programul preşedinţiei rotative. 

România gestionează peste 200 de dosare, unele pe care nu le-au putut rezolva țările care au deținut înainte președinția. „Cred că în lunile care urmează dosarele despre Brexit, dosarele despre regulile noi privind migraţia, despre bugetul UE după 2021 şi multe alte dosare, peste 200 de asemenea dosare, vor fi bine administrate de către reprezentanţii României”, a afirmat europarlamentarul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iuliu Winkler a mai spus că presa internațională este ostilă României, că reacțiile, în primele zile de la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România, au fost negative.