Alpinistul Colibăşanu urcă din nou pe "acoperişul lumii". El atacă vârful Kanchenjunga

Alpinistul Colibăşanu urcă din nou pe "acoperişul lumii". El atacă vârful Kanchenjunga

Primul român care a urcat pe vârful Annapurna şi care a cucerit mai multe piscuri trecute de 8.000 de metri, anunţă o nouă expediţie pe "acoperişul lumii".

Timişoreanul Horia Colibăşanu a anunţat că pregăteşte o nouă escaladă pe Himalaya, anul viitor, şi că a început deja antrenamentele. Decizia vine la cinci luni după ce alpinistul s-a întors victorios dintr-o altă expediţie pe Himalaya. Vara aceasta timişoreanul a cucerit vârful Makalu, de 8.463 de metri.

"La mijlocul lunii martie intenţionez să urc pe Kanchenjunga", a declarat Horia Colibăşanu. Considerat al treilea vârf din lume, după K2 şi Everest, Kanchenjunga are o înălţime de 8.586 de metri. Localnicii numesc muntele "Cinci tezaure de zăpadă", datorită celor cinci vârfuri care compun întregul masiv. Vârful se află la graniţa dintre Nepal şi regiunea indiană Sikkim, situată la nord-vest de Darjiling. Rinzin Namgyal, un explorator din secolul XIX, a fost primul care a realizat o hartă a vârfului, în 1955, o expediţie engleză condusă de Charles Evans a realizat prima ascensiune reuşită. Anul acesta alpinistul Alex Găvan a vrut să atace acelaşi vârf, însă până la urmă s-a oprit pe Makalu.

Colibăşanu este optimist, că va reuşi ascensiunea. La urma urmei, are în palmares un vârf mai înalt ca acesta, K2 (8.611m), cucerit în 2004.

Horia Colibăşanu are 32 de ani, de profesie este stomatolog, şi practică alpinismul din 1998. În 2004, a fost primul român care a urcat pe K2 (8.611m). În 2006, a urcat în premieră pentru România pe Manaslu (8.163m), iar în 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167m), de asemenea, în premieră românească. Horia Colibăşanu a fost şi primul român care a urcat pe Annapurna (8.091 m), în 2010, această expediţie fiindu-i dedicată prietenului său spaniol, alpinistul Inaki Ochoa de Olza, decedat tot pe Annapurna în timpul unei expediţii commune, doi ani mai devreme. Ultimul vârf himalayan pe care a urcat, a fost, anul acesta, Makalu (8.463 m).

"Pentru o expediţie e nevoie de antrenamente care durează câteva luni. În acest context, pentru expediţia din primăvara anului 2012 intenţionez să îmi îmbunătăţesc antrenamentele deoarece voi fi pus în situaţia de a urca pante foarte abrupte, cu pasaje verticale ", a mai explicat alpinistul stomatolog.

<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-5B8YVxDJTo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> CITIŢI ŞI:

  • Dramă la peste 8.000 de metri altitudine. Alpinistul Horia Colibăşanu: "Joelle a murit în braţele mele"
  • Experienţă tragică în Himalaya pentru alpinistul Horia Colibăşanu
  • Horia Colibăşanu, pe vârful Makalu
  • Horia Colibăşanu, o nouă expediţie în Himalaya
  • Filmul ascensiunii lui Horia Colibăşanu pe vârful Annapurna

Ne puteți urmări și pe Google News