O echipă de alpiniști nepalezi a făcut istorie! A escaladat vârful K2, al doilea ca înălţime din lume

O echipă de alpiniști nepalezi a făcut istorie! A escaladat vârful K2, al doilea ca înălţime din lume

O echipă de alpiniști nepalezi a escaladat cel mai înat vârf din lume. Vârful K2 este al doilea munte ca înălțime din lume, după Everest.

O echipă de alpiniști nepalezi a făcut istorie. Al doilea ca înălţime din lume, la 8 611 m, vârful K2 este numit şi „muntele sălbatic”. Vârful are o simetrie piramidală aproape perfectă, după cum puteţi observa în imagine.

vârful-k2-în-munţii-karakorum

O echipă de alpiniști nepalezi formată din 10 şerpaşi, a scris istorie sâmbătă. Împreună au reuşit să escaladeze pentru prima dată vârful K2. Este al doilea munte ca înălţime din lume, potrivit asociaţiei montane din Pakistan.

10 şerpaşi nepalezi au escaladat vârful K2 în această după-amiază.

Este anunţul făcut de Harrar Haidri, secretarul Alpine Club of Pakistan.

Haidri a dezvăluit că ultima etapă a ascensiunii a început la ora locală 13:00 şi că vârful K2 a fost în cele din urmă cucerit. Şi nu oricum, ci pentru prima dată pe timp de iarnă la ora locală 16:56.

K2 se află în nordul Pakistanului, în apropiere de graniţa cu China

Până sâmbătă, K2 rămăsese singurul pisc montan de peste 8.000 de metri care nu fusese niciodată escaladat în timpul sezonului de iarnă. K2 a fost escaladat pentru prima dată pe 31 iulie 1954.

Mulți alpiniști au murit încercând să ajungă în vârf. K2 este considerat de specialişti ca un pisc mult mai greu de escaladat decât cel mai înalt munte din lume, Everest.

În august 2008, 11 alpinişti au fost ucişi de o avalanşă pe K2, în timpul uneia dintre cele mai grave tragedii din istoria alpinismului.

Cum a ajuns echipa de alpiniști pe vârful K2

K2 este lângă gheţarul Qogir. Muntele este periculos de abrupt şi de expus fenomenelor extreme: grindină, viscol sau vânturi puternice care îi smulg adesea pe căţărători de pe feţele sale de gheaţă.

Nordul Pakistanului reprezintă un veritabil magnet pentru pasionaţii de escaladări montane. În aceeaşi regiune se află trei dintre cei mai mari gheţari de pe Terra situaţi în exteriorul regiunilor polare.

Amplasată între capătul vestic al Himalaya, munții Hindu Kush și lanțul Karakoram, regiunea Gilgit-Baltistan găzduiește 18 din cele mai înalte 50 de vârfuri din lume. De asemenea, găzduiește trei dintre cei mai lungi șapte ghețari din lume din afara regiunilor polare, informează au.news.

Ne puteți urmări și pe Google News