"Alors on danse" şi în Micul Paris

"Alors on danse" şi în Micul Paris

Artistul belgian Stromae, care a impus piesa verii în aproape toate topurile europene, spune că ar putea include România în turneul de promovare a albumului său de debut, "Cheese".

Belgianul Paul van Haver, care şi-a câştigat celebritatea, anul acesta, în lumea dance-ului european cu numele de scenă Stromae, a reuşit să impună piesa "Alors on Danse" pe primul loc în mai toate topurile verii.

L-a interesat muzica electronică încă de la vârsta de 15 ani, iar acum, când are 25, se poate mândri că o piesă de pe albumul său de debut, "Cheese", lansat în iunie 2010, a ocupat săptămâni la rând primul loc în topurile din Franţa, Olanda, Grecia, Germania, Austria, Elveţia, Italia, Danemarca, Belgia sau Republica Cehă.

EVZ: Cum ai început? Stromae: Am început în Rusia, când aveam 12 ani şi, până să descopăr hip-hopul, am făcut parte dintr-un grup rock, "Suspicion", cu care am întregistrat o piesă pe care am postat-o pe YouTube. Mai târziu, am ales să continui singur şi mi-am lansat primul LP, din care am câştigat bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi mi-am spus că am făcut tot ce trebuia să fac, am făcut chiar şi hip-hop, toate lucrurile pe care le auzi la radio şi pe care le poţi vedea în videoclipuri, aşa că am început să fac o treabă de artist serios. Mi-am deschis mintea şi am încercat să fac muzică. În 2009 am început să caut o legătură între muzica rock şi cea electronică. Dacă la început a fost muzică rock şi electronică, pe parcurs am adăugat şi muzică folk, ceea ce a fost total neintenţionat.

Doream ca muzica mea să aibă o anumită interpretare, să îi dau viaţa. Una e când spui "Alors on Danse!" într-un mod foarte fericit (cântă) şi foarte diferit e atunci când spui "Alors on Danse!" (cântă din nou, pe un alt ton mai serios). E ca şi cum tipul nu este foarte departe de sinucidere.Asta este ceea ce am adus nou stilului hip-hop şi celui electronic.

Ai un aer lipsit de griji în felul în care cânţi această piesă. Şi mă gândesc acum şi la videoclip... Da, personajul meu încearcă să uite de probleme, dar el ştie că aceasta nu este o soluţie. Problemele vor fi tot acolo când se va trezi. Doar le înlătură pentru câteva ore.

Cât despre "House’llelujah"? De ce ai ales titlul acesta? Prezintă foarte bine piesa. Religia mea este muzica, implicit mu zica house, aşa că eu nu spun aleluia, ci spun house aleluia.Cred că Dumnezeu este prea batrân pentru noi. Aşa cum spunea un cântăreţ francez, Jaques Brel, "Dumnezeu este la fel ca oamenii, dar oamenii nu ştiu încă asta". Mai degrabă credem în noi înşine, nu credem în Dumnezeu. Aceasta este semnificaţia cântecului. Spun că oamenii sunt hetero sau gay, Dumnezeu de asemenea este hetero sau gay, este islamic sau evreu, este oricine, şi nu vreau să fiu scandalos, doar vreau să ofer câteva soluţii minore.

Albumul de debut, "Cheese", spune-mi câte ceva despre el... "Te quiero" este cel de-al doilea single şi este cântat în spaniolă. Toate melodiile sunt create cu aceeaşi filosofie şi cu aceeaşi dispoziţie, deoarece eu consider că muzica dance este destul de veselă. Îmi propun să aduc probleme reale în muzica dance. În "Te quiero" mi-am propus să gândesc negativ la început, ca să fiu plăcut surprins la sfârşit.

Aceasta este filosofia mea, deci mereu vorbesc despre probleme şi iar probleme şi prefer să fiu plăcut surprins la sfârşit. Nu vreau să fiu moralist, să spun că aşa este bine şi aşa nu este bine, doar pun nişte versuri şi înţelesuri pe muzica electro. Vreau să adaug puţină viaţă muzicii.

Vorbesc despre tot felul de probleme reale, că vom merge la plimbare, că vom avea un copil, poate mă voi sinucide pentru tine, ei bine, acestea sunt istorii puţin triste şi întunecate, dar consider că este posibil să faci o declaraţie de dragoste în modul trist sau rău. Asta încerc să fac în "Te quiero". Asta spun în "Peace or Violence", oamenii îşi pun mereu degetele sub forma literei "V", ceea ce ar putea fi semnul păcii, dar şi al violenţei.

Există o reflecţie a mea în melodie. În alte melodii, precum "Rail of Music", vorbesc despre cocaină, în "Summer time" vorbesc despre vacanţă, atunci când mergem în vacanţă ne întrebăm mereu dacă va ploua, pentru că am lucrat tot anul ca să ne cheltuim banii acolo, aşa că suntem obligaţi să ne distrăm.

Numărul 1 al topurilor europene... Nu mi-aş fi imaginat asta vreodată în viaţă. Aceasta este dovada ca poţi fi superstar şi dacă faci muzică în franceză, să pui puţină realitate în muzica electronică, să fii sprijinit de oameni. În muzica comercială trebuie să vorbeşti despre distracţie, despre cum să cheltuieşti bani.

Eu nu vorbesc despre asta, vorbesc de spre droguri, divorţ, probleme, despre viaţa reală. Cu asemenea problematică, e uşor să fii sprijinit în Europa, când vorbeşti despre ches tiuni reale. Aceasta este dovada.

Vii în România? Nu ştiu încă, probabil că vom ajunge şi în România foarte curând, poate în două luni.

"Dacă vrei succes în zona comercială trebuie să vorbeşti despre distracţie, despre cum să cheltuieşti bani. Eu vorbesc despre viaţa reală", STROMAE, artist dance