Evenimentul Zilei > Politica > Alina Gorghiu, în mijlocul unui scandal de plagiat
Alina Gorghiu, în mijlocul unui scandal de plagiat

Alina Gorghiu, în mijlocul unui scandal de plagiat

O lucrare pe care a coordonat-o șefa PNL conține numeroase fragmente plagiate și 20 de pagini sunt preluate prin metoda copy-paste

Copreședintele PNL Alina Gorghiu este acuzată că a coordonat o lucrare științifică intitulată „Medierea – oxigen pentru o societate modernă“, care conține numeroase fragmente, dar și 20 de pagini copiate cuvânt cu cuvânt, a dezvăluit săptămânalul 7EST. Cu câteva ore înainte de publicarea dovezilor, Alina Gorghiu, căreia i se ceruse un punct de vedere, a susținut că este victima unui complot politic, încercând să se apere deja în scandalul care nu începuse. „Chiar dacă nu am scris vreun rând al acestei lucrări, cu siguranță se va încerca asocierea numelui meu cu un nou scandal, cum, de altfel, vor urma, așa cum am anunțat, și alte acțiuni, plângeri la diferite instituții, toate cu același scop: de a-mi discredita imaginea”, a încercat să se apere Gorghiu.

Gestul său a avut însă efect de bumerang: întreaga presă a preluat subiectul înainte de a apărea și l-a amplificat. În explicațiile date publicației 7EST, Gorghiu, care a negat la început vehement existența vreunui plagiat, a precizat că nu are responsabilitatea asupra conținutului textelor scrise de către autorii propriu-ziși. „Îmi pare rău că autorii nu au fost suficient de atenți și munca de un an a lor, dar și lucrarea, în sine, vor fi puse acum sub semnul întrebării din cauza unei greșeli de asemenea natură, care reprezintă sub 2% din totalul lucrării, fapt ce indică lipsa intenției“, a punctat Gorghiu.

Autorii dau vina pe Gorghiu

Cu toate acestea, doi dintre autorii lucrării au dat vina pe copreședintele PNL. Ion Dedu, unul dintre acești autori, spune că partea sa nu este plagiată deoarece a fost scrisă pe partea de procedură, ce-i aparține, și că, de un eventual plagiat poate vorbi Alina Gorghiu. „Partea din carte scrisă de mine este pe partea de procedură, deci nu poate fi plagiată. Procedura de mediere am scris-o în baza propriilor mele materiale. Despre restul cărții poate să răspundă Alina Gorghiu deoarece ea a pus la punct lucrarea“, a declarat Ion Dedu, pentru publicația din Iași.

De aceeași părere este și Nicolae Stănescu: „Vă asigur că partea mea nu este plagiată. Despre restul lucrării, vorbiți cu coordonatorul, doamna Gorghiu.“

La rândul său, prodecanul Facultății de Drept din cadrul Univ. „Al.I. Cuza” susține că, atunci când apar texte copiate, culpa este a coordonatorului. „Coordonatorul unei cărți trebuie să asigure unitatea logică și de idei a lucrării, să elimine greșelile grave, să asigure stilul de redactare și de conținut.(…) . În cazul în care s-au preluat texte din lucrări cunoscute, culpa coordonatorului este mai gravă”, a spus prodecanul Marius Bălan.