Alimentul minune care ne protejează de multe boli. Specialiștii avertizează: consumul în cantități mari îl poate transforma în ceva nociv

Sursa: Pixabay

Alimentația sănătoasă este unul dintre cele mai importante aspecte pentru sănătatea noastră. Tocmai din acest motiv, specialiștii în nutriție recomandă mese echilibrate, cu alimente cât mai sănătoase și bogate în fibre și vitamine. Un astfel de aliment care face minuni pentru sănătate este porumbul duce, însă trebuie să fim atenți și la dezavantajele acestuia.

Porumbul dulce este un aliment recomandat de specialiști pentru o sănătate mai bună. Conținutul bogat de fibre și vitamine ajută digestia, însă ne menține și sistemul imunitar puternic. Un alt avantaj al consumul de porumb dulce este cu privire la sănătatea ochilor și a sistemului nervos.

Chiar dacă porumbul dulce vine cu multe avantaje, el vine la pachet și cu dezavantaje. Specialiștii recomandă consumul acestuia cu moderație, în caz contrar, glicemia poate crește destul de mult din cauza conținutului de amidon. Dacă nu este consumat în cantități mici, alimentul minune poate deveni un dușman în cura de slăbire.

Porumbul dulce este folosit în salate, iar 100 de grame pot face minuni pentru sănătate. Pe lângă faptul că va da un gust aparte salatei, el este un mare beneficiu atunci când vorbim despre diete. Conținutul bogat în fibre ne conferă sațietate și ne ajută să avem o digestie mult mai bună. Fibrele nu sunt de folos doar în cazul unei diete. Consumate regulat, în cantitățile recomandate de nutriționiști, ele pot reduce riscul apariției unor boli precum cancerul de colon sau diabetul.

Beneficiile porumbului dulce:

  • sănătate cardiovasculară;
  • prevenirea cancerului la plămâni;
  • îmbunătățirea memoriei;
  • protejarea vederii;
  • controlul greutății;
  • îmbunătățirea digestiei;
  • încetinirea procesului de îmbătrânire;
  • recuperare rapidă după gripă sau răceală.

Femeile însărcinate ar trebui să introducă în mesele lor porumbul dulce. Conținutul acestuia bogat în acid folic ajută bebelușul să se dezvolte armonios și susține sistemul imunitar. Acidul folic prezent în conținutul porumbului dulce poate reduce riscul apariției depresiei sau stărilor de anxietate.

Specialiștii avertizează cu privire la consumul acestui aliment. Deși poate face minuni pentru sănătate, consumat în cantități mari, el poate deveni un dușman. Conținutul de amidon ridicat din porumbul dulce poate crește glicemia. De asemenea, el poate aduce creșteri în greutate dacă nu se ține cont de cantitatea consumată.

Factorii de nutriție din porumbul dulce:

  • acid gras 22: 6 n-3 (dha) - 0,00 mg
  • acizi grași 18: 3 n-3 (acid alfa-linolenic) - 29,83 mg
  • acizi grași, cis mononesaturate total - 0,25 g
  • acizi grași, polinesaturați n-3 totali - 0,03 g
  • acizi grași, polinesaturați n-6 totali - 0,58 g
  • acizi grași, total - 1,04 g
  • acizi grași, total polinesaturați - 0,61 g
  • acizi grași, total saturați - 0,18 g
  • acizi grași, total trans - 0,00 g
  • acizi organici, total - 0,00 g
  • acizii grași 18: 2 cis, cis n-6 (acid linoleic) - 575,12 mg
  • acizii grași 20: 5 n-3 (epa) - 0,00 mg
  • alcool - 0,00 g
  • alcooli de zahar - 0,00 g
  • amidon, total - 20,90 g
  • calciu - 2,05 mg
  • carbohidrat, disponibil - 24,32 g
  • carotenoide, total - 806,60 ug
  • colesterol (gc) - 0,00 mg
  • energie, calculat - 534,79 kJ
  • fibră, insolubilă în apă - 3,23 g
  • fibră, totală - 3,52 g
  • fier, total - 0,49 mg
  • folate, total - 27,26 ug
  • fosfor - 84,50 mg
  • fructoză - 0,29 g
  • galactoză - 0,00 g
  • glucoză - 0,29 g
  • grăsime, totală - 1,29 g
  • iodură (iod) - 0,00 ug
  • lactoză - 0,00 g
  • magneziu - 35,15 mg
  • maltoză 0,00 g
  • niacin echivalente, total - 2,02 mg
  • niacin, preformat (acid nicotinic + nicotinamidă) - 1,81 mg
  • polizaharide, non-celulozice, solubile în apă - 0,29 g
  • potasiu - 256,50 mg
  • proteine, total - 2,67 g
  • riboflavină - 0,06 mg
  • sare - 7,39 mg
  • seleniu, total - 0,38 ug
  • sodiu - 2,90 mg
  • steroli, total - 27,07 mg
  • tiamina (vitamina b1) - 0,11 mg
  • triptofan - 42,70 mg
  • vitamina A echivalenți ai activității retinolului - 5,94 ug
  • vitamina B-12 (cobalamină) - 0,00 ug
  • vitamina C (acid ascorbic) - 7,41 mg
  • vitamina D - 0,00 ug
  • vitamina E alfatocferol - 0,08 mg
  • vitamina K, totală - 0,29 ug
  • vitamine piridoxină (clorhidrat) - 0,21 mg
  • zaharoză - 2,85 g
  • zaharuri, total - 3,42 g
  • zinc - 0,00 mg.