Scandalul alimentelor de proastă calitate vândute în estul Europei se extinde. Ce produse consumă românii: ”Suntem groapa de gunoi a Europei”
- Larisa Ciuta
- 19 mai 2017, 18:07
În ultimii ani, mai multe state membre ale UE din Centrul şi Estul continentului s-au plâns că produse vândute sub aceleaşi denumiri şi etichete au uneori calitate inferioară în ţări est-europene comparativ cu cele din vest. Comisia Europeană arată că se încalcă astfel legislaţia europeană. Europarlamentarul Maria Grapini a tras un semnal de alarmă cu privire la alimentele pe care le consumă românii, care sunt de proastă calitate, conparativ cu cele din Vest, deși au aceeași firmă.
”Suntem groapa de gunoi a Europei”, nu este pentru prima dată când auzim această expresie în ultimii ani. Rând pe rând, țările din Estul Europei se plâng pentru produsele alimentare de calitate inferioară care sunt exportate în estul Europei sub acelasi brand, însă diferită ca și componență.
Europarlamentarul Maria Grapini a intervenit în Plenul Parlamentului de la Strasbourg pe tema " Interpelări majore (articolul 130b din Regulamentul de procedură)", joi, 18.05.2017, unde a declarat că sunt foarte mulți producători care vând produse sub numele anumitor branduri, însă calitatea nu este aceeași.
”Este o certitudine că în țările din Est sunt produse sub același brand cu calități inferioare, asta e înșelăciune. Eu sunt membră a Comisiei Pieței interne Protecția Consumatorului și e datoria mea să apar interesele consumatorului. Dar aici este mult mai mult decât consumatorul. A vinde un produs care are calități inferioare, dar poartă același brand este o contra-afacere, până la urmă. Și distrug pe producătorii corecți. Pe de altă parte, consumatorul plătește un preț necuvenit. Nu oprim diversificarea, dar producătorul care vrea să vândă pentru putere de cumpărare mai mică nu are decât să-și schimbe denumirea produsului, să pună alt brand, să pună numărul doi la brandul respectiv, nu să înșele, punând același brand și să iei detergent și să folosești de trei ori mai mult pentru că are coeficientul de spălare mai mic. Așadar, doamna comisar, eu cred că aici trebuie să intervenim cu o legislație unitară, europeană. Evident, și cu autoritățile naționale. Dar este clar acum că cei din Est sunt coșul de gunoi cum de multe ori s-a mai dovedit.”, a declarat Maria Grapini, în Plenul Parlamentului. Înregistrarea video o puteți vedea (aici).
Situația a fost semnalată, anul trecut, și de europarlamentarii Daciana Sarbu și Pavel Poc (Cehia), care au adresat o interpelare Consiliului European, cerând acțiuni pentru verificarea și remedierea situației, deoarece există standarde duble în calitatea alimentelor din UE, care par să corespundă unei divizari Est-Vest.
Plătim mai mult pentru servicii proaste
Studii mai vechi şi mai noi realizate de specialişti au indicat diferenţa de calitate a unor produse alimentare comercializate sub aceleaşi denumiri şi etichete în Est comparativ cu Vestul Europei. Mai mult chiar, deşi sunt mai slab calitative, consumatorii din Est plătesc mai mult pentru aceste produse decât cei din Vest.
Contestații în decembrie 2016
Mai mulţi europarlamentari au sesizat în timp Comisia Europeană pe această temă. „În cazul în care un produs este promovat ca fiind identic în mai multe state membre, dar, în acelaşi timp, în mod deliberat, acesta este slab calitativ în unele ţări din UE, acest lucru ar putea fi considerat o încălcare a Directivei 2005/29/CE şi, în consecinţă, practica trebuie interzisă de către autorităţile competente ale statelor membre. O modificare recentă a modului de implementare/aplicare a Directivei 2005/29/CE, face mai uşor pentru autorităţile statelor membre să urmărească astfel de cazuri”, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul Comisiei Europene.
Cehnia, printre țările care se plâng de proasta calitate a alimentelor
În februarie 2017, cehii s-au alăturat Slovaciei, României și Ungariei, care susțin că multinaționalele din domeniul alimentar vând mâncare mai proastă pe piața estică, mai saracă și mai puțin competitivă. "În practică, în cazul anumitor produse, suntem coșul de gunoi al Europei", a spus ministrul ceh al agriculturii, Marian Jurecka.
În urmă cu câțiva ani a mai avut loc o dezbatere similară în Parlamentul European. Într-un schimb de opinii din cadrul comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, reprezentantul Comisiei Europene, Jerome Lepeintre, a arătat că producătorii schimbă ingredientele în funcție de puterea de cumparare, gusturile și tradițiile din diferite țări (de exemplu, Nutella este mai solidă în Germania decât în Franța, deoarece în Franța pâinea este mai puțin rezistentă decât în Germania).
Participanții la dezbatere au căzut de acord că, deși UE nu poate impune rețeta, consumatorii au dreptul de a fi informați despre compoziția produselor. Parlamentul European și Consiliul au adoptat în 2005 Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale intreprinderilor de pe piața internă față de consumatori. Tot mai multe state europene se plâng că producatorii de produse alimentare, cosmetice și articole vestimentare încalcă această directivă.