Evenimentul Zilei > Social > Alimentele care te ajută să previi demența
Alimentele care te ajută să previi demența

Alimentele care te ajută să previi demența

Renunțarea la anumite alimente ar putea preveni demența, potrivit experților.

Cercetătorii au descoperit că persoanele de peste 60 de ani care mănâncă sănătos au mai puține șanse de a se confrunta cu Alzheimer-ul.

Importanța stilului de viață

De asemenea, un stil de viață sănătos înseamnă întâlniri cu familia, cu prietenii și activități sociale precum jocurile care te țin în priză. Cercetătorii au urmărit stilul de viață a 29.000 de adulți timp de zece ani și au verificat gena asociată cu Alzheimer

Fructele, legumele, peștele, carnea, lactatele, sarea, uleiul, ouăle, cerealele, leguminoasele, nucile și ceaiul au avut cel mai puternic efect asupra încetinirii bolii. Privind activitățile necesare pentru o minte sănătoasă, cele care au ajutat cel mai mult persoanele predispuse la demență au fost scrisul, cititul, jocurile de societate și exercițiile fizice.

Persoanele care aveau gena asociată cu Alzheimer, dar care au avut un stil de viață sănătos, au experimentat o rată mai mică de apariție a afecțiunii. Jianping Jia, de la Universitatea Medicală din Beijing, a declarat: „Aceste rezultate ar putea oferi informații importante pentru inițiative de protejare a adulților în vârstă împotriva afecțiunii”, potrivit The Sun. 

Ce este Alzheimer

Alzheimer este o boală neurodegenerativă care afectează memoria, gândirea și comportamentul. Aceasta este cea mai frecventă formă de demență la vârstnici și este cauzată de o pierdere progresivă a celulelor cerebrale. Simptomele includ pierderea memoriei recente, dificultatea în efectuarea sarcinilor simple și schimbări în personalitate și comportament. Nu există un tratament care să oprească sau să încetinească progresia bolii, dar există tratamente care pot ameliora simptomele și îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Există mai multe modalități de a reduce riscul de a dezvolta Alzheimer sau alte forme de demență:

  1. Exercițiul fizic regulat. Exercițiile fizice au fost legate de o reducere a riscului de demență și pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive.
  2. Alimentație sănătoasă: O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și alimente cu conținut redus de grăsimi poate ajuta la reducerea riscului de demență.
  3. Activitatea mentală: Menținerea unui nivel ridicat de activitate mentală prin activități precum cititul, rezolvarea de puzzle-uri și jocuri mentale poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv.
  4. Controlul factorilor de risc cardiovascular: Controlul tensiunii arteriale, colesterolului și diabetului poate reduce riscul de demență.
  5. Controlul factorilor de risc psiho-social: Reducand stresul si imbunatatind calitatea somnului, evitand fumatul si consumul excesiv de alcool, socializand si mentinand relatii sociale poate ajuta la reducerea riscului de demență.

Este important să rețineți că aceste măsuri pot ajuta la reducerea riscului de demență, dar nu garantează că o persoană nu va dezvolta această boală.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: