România se află sub incidența a două coduri de temperaturi caniculare, motiv pentru care medicii recomandă să fim atenți la ce alimente consumăm.
Alimente recomandate pe timp de caniculă
O alimentație corectă pe timp de caniculă nu doar că îmbunătățește starea generală, dar previne și eventualele neplăceri cauzate de deshidratare și supraîncălzire. Motiv pentru care este important să fim atenți la ce alimente consumăm.
Nutriționiștii ne sfătuiesc ca în zilele toride să evităm expunerea inutilă la soare, mai ales în orele de vârf. Totodată, hidratarea are un rol esențial, însă trebuie evitate pe băuturile alcoolice sau extrem de reci, cum la fel de bine este de evitat tot ce înseamnă consumul de alimente grase. Alcoolul este recunoscut pentru faptul că deshidratează organismul. În schimb putem apela la fructe și legumele proaspete.
Când se instalează insolația
Odată ce temperaturile depășesc pragul de 35 de grade în timpul zilei, și 20 de grade Celsius în timpul nopții, organismul uman are dificultăți în reglarea termică internă. Or, acest lucru indică faptul că avem o toleranță scăzută la căldură.
În plus, umiditatea și temperaturile ridicate face ca disconfortul termic să crească simțitor. În lipsa unei hidratări corespunzătoare pare insolația. O afecțiune care se manifestă prin febră, greață, dureri de cap, amețeli. În cele mai grave cazuri persoana respectivă își poate pierde cunoștința.
Pe timp de caniculă suntem sfătuiți să consumăm alimente cu un conținut mare de apă, în special fructe și legume. În acest mod organismul își reface stocul de lichide și nutrienți esențiali. Din alimentația zilnică pe timp de caniculă nu ar trebui să lipsească pepenele verde. Cu conținut de 92% din apă, pepenele este o bogată sursă de vitamine A, B6 și C.
Alimente cu aport nutritiv semnificativ
Castraveții sunt, de asemenea, recomandați în zilele caniculare. Conțin peste 95% apă și sunt ideali pentru hidratare. Nici roșiile nu trebuie neglijate, cum la fel de bine sunt recomandate și căpșunele. Separat de aceste alimente, nutriționiștii mai recomandă salatele pentru zilele de foc. Sunt extrem de răcoritoare și mai ales au un aport nutritiv semnificativ dacă sunt pregătite corespunzător.
O variantă revigorantă nu implică mari abilități în gastronomie, dimpotrivă. Aveți nevoie doar de câteva frunze de salată verde, roșii, castraveți, ardei, peste care „aruncați” un pic de ulei de măsline sau un dressing ușor din iaurt. Supele servite reci sunt variante excelente pentru a combate canicula.
De exemplu, o supă de roșii cu ardei, castraveți și usturoi va reface aportul de nutrienți și antioxidanți de care are nevoie organismul în zilele toride. Smoothie-urile și băuturile hidratante sunt, de asemenea, o sursă perfectă de hidratare, vitamine și minerale. Cum la fel de bine este limonadă făcută din suc proaspăt de lămâie îndulcită cu mierea.