Alimente "la modă" în 2012. Vezi cum le comentează expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi
- Dan Istratie
- 14 decembrie 2011, 12:57
Usturoiul negru, obţinut prin fermentare, previne cancerul, iar anghinarea de Ierusalim vă scapă de oboseală. Seminţele de cânepă şi fasolea Adzuki sunt alte "propuneri" pentru anul care vine.
Jurnaliştii de la Huffington Post au întocmit o listă cu 10 alimente ceva mai greu de găsit, dar care ar putea fi un "must-have" pentru anul următor.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi detaliează cum acţionează aceste alimente, însă ţine să precizeze că "nu există modă în alimentaţie, moda e aceeaşi de 40.000 de ani. Trebuie să conştientizăm faptul că suntem omnivori, trebuie să mâncăm şi carne, şi vegetale."
1. Anghinarea de Ierusalim reprezintă o sursă foarte bună de fier şi antioxidanţi. Are în plus faţă de anghinarea normală o cantitate mai mare de nutrienţi care ajută la prevenirea oboselii şi menţinerea unui metabolism sănătos.
"Orice anghinare este utilă pentru sănătate, însă la noi nu se prea foloseşte. Este hepatoprotectoare şi conţine fibre", vin explicaţiile specialistului în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
2. Usturoiul negru se obţine prin fermentarea usturoiului în forma pe care o cunoaştem noi. Acest proces se petrece pe parcursul unei luni de zile. Usturoiul negru este lăudat pentru antioxidanţii pe care îi conţine şi este pe lista alimentelor despre care se crede că ajută la prevenirea cancerului.
"Am gustat în China, acum zece ani, un astfel de usturoi, este bun la gust, dulceag chiar şi, fiindcă a fost supus fermentării, nu mai miroase. După părerea mea, este o fiţă", completează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
3. Spirulina este o algă plină de fier şi de vitamina B12, amândouă indicate atunci când ne simţim obosiţi. În comparaţie cu morcovii, spirulina conţine o cantitate dublă de vitamina A. Este indicată în tratarea simptomelor menopauzei şi osteoporozei.
"Nu este însă un panaceu universal. La cei care suferă de gută sau hiperglicemie nu este indicată", adaugă expertul în alimentaţie.
4. Seminţele de cânepă sunt o sursă excelentă de Omega 3, indicate pentru calmarea durerilor şi îmbunătăţirea metabolismului. Sunt mult mai valoroase din punct de vedere al conţinutului nutritiv decât seminţele de soia.
"Atât seminţele, cât şi uleiul obţinut din cânepă sunt excepţionale pentru sănătate. Seminţele sunt folosite şi în România, de mii de ani. În Moldova se fac chiar nişte prăjituri cu aceste seminţe", mai spune profesorul.
5. Ceaiul Twig este făcut din tulpinile unei plante care se numeşte Kikucha. Reprezintă un remediu excelent pentru balonare şi, în general, pentru întărirea sistemului imunitar. "O fiţă", crede specialistul.
6. Fasolea Adzuki are un conţinut ridicat de proteine şi un nivel scăzut de grăsime. Este un tip de fasole cu boabe mici, de culoare roşie, cu o dungă albă pe una dintre părţi. Are gust dulce, asemănător cu cel al nucilor. "Se găseşte şi la noi, însă ca orice fasole trebuie bine pregătită pentru că altfel balonează. Nu e însă mai bună decât fasolea noastră, e pur şi simplu o varietate de fasole", comentează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Cantitatea mare de potasiu din acest tip de fasole ajută la prevenirea bolilor de inimă şi pentru circulaţie.
7. Untul Ghee - bogat în grăsimi, este adesea întâlnit în bucătăria indiană şi este cunoscut pentru efectele pozitive asupra memoriei. Ghee este un fel de ulei de unt care se obţine prin îndepărtarea apei, componentelor solide şi a laptelui din unt prin procesul de fierbere.
"Untul clarificat este folosit de mii de ani de indieni, conţine în proporţie de 99% grăsime. Este tartinabil şi poate fi ţinut la temperatura camerei timp de o lună. Trebuie însă consumat cu moderaţie din cauza concentra ţiei mari de grăsime", adaugă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. "Atât seminţele, cât şi uleiul obţinut din cânepă, sunt excepţionale pentru sănătate. Seminţele sunt folosite şi în România, de mii de ani. În Moldova se fac chiar nişte prăjituri cu aceste seminţe." GHE. MENCINICOPSCHI, specialist în alimentaţie Citiţi şi:
- Topul celor mai bune alimente anti-stres
- Cum să păcăliţi creierul ca să respectaţi o dietă sănătoasă
- Alimentele funcţionale care vă feresc de cancer