Netanyahu a avertizat, miercuri, că dacă țara sa va fi atacată, răspunsul militar al Israelului va fi extrem de dur împotriva oricui îndrăznește să facă așa ceva.

El și-a reiterat sprijinul pentru decizia președintelui american Donald Trump de a ordona lovitura în care a fost eliminat generalul iranian Qassem Soleimani, șeful operațiunilor externe ale Gărzilor Revoluției din Iran.

„Oricine încearcă să ne atace va avea de-a face cu cele mai puternice lovituri de răspuns”, a spus Netanyahu la Ierusalim. Premierul israelian a adăugat că Trump ar trebui felicitat pentru că a acționat „rapid, puternic și decisiv” după atacul milițiilor șiite coordonate de Iran asupra ambasadei SUA de la Bagdad.

Gafă sau avertisment

Duminică, premierul Benjamin Netanyahu a numit duminică Israelul „putere nucleară”, apoi s-acorectat afişând un zâmbet stânjenit.

În timpul unei şedinţe de guvern în care a citit în limba ebraică remarci pregătite dinainte pe tema acordului încheiat cu Grecia şi Cipru pentru construcţia unui gazoduct submarin, premierul a spus: „Semnificaţia acestui proiect este că transformăm Israelul într-o putere nucleară”.


Al Treilea Război Mondial. Teorie-bombă lansată din Israel. Sunt motive de îngrijorare!

Al treilea Război Mondial. Israelul, în alertă. Cât de aproape e Iranul de arma nucleară

Netanyahu s-a corectat imediat spunând că este vorba de „energie nucleară”, apoi o scurtă pauză în discurs pentru a depăşi momentul, după care şi-a continuat discursul.

Israelul nu a confirmat niciodată, dar nici nu a negat relatările conform cărora deţine un arsenal de arme nucleare, păstrând de decenii o poziţie oficială ambiguă pe acest subiect.

Umilință pentru Iran

Actualul premier israelian, confruntat în țara sa cu mai multe acuzații de corupție și cu o prelungită criză politică, este omul care a lovit cel mai dur Iranul în ultimul deceniu. Pe 30 aprilie 2018, Netanyahu a organizat o conferință de presă în care a dezvăluit rezultatele uneia dintre cele mai spectaculoase operațiuni de spionaj din toată istoria.

„Liderii iranieni au negat în mod repetat că urmăresc obținerea de arme nucleare. În această seară, am venit să vă spun un singur lucru: Iranul minte!”, a spus, atunci, premierul israelian, bazându-se pe cele 100.000 de documente ultrasecrete iraniene, respectiv 55.000 de pagini de documente și alte 55.000 de fișiere transpuse pe 183 de CD-uri, adică în total o jumătate de tonă de documente ultrasecrete iraniene furate de agenții Mossad de la Teheran.

Efectele acestor dezvăluiri sunt încă greu de calculat, dar au dus, printre altele, la ieșirea SUA din acordul nuclear cu Iranul.

Netanyahu, DEZVĂLUIRI care pot schimba CURSUL ISTORIEI: „Iranul are un program NUCLEAR SECRET! Israelul are dovezi CONCLUDENTE”

Te-ar putea interesa și: