Protestatarii furioși în urma loviturilor americane asupra unor ținte legate de Iran din Siria și Irak au aruncat cu pietre și torțe într-un post de control al Ambasadei Statelor Unite la Bagdad, potrivit Reuters.

Protestul, condus de milițiile pro-iraniene din Irak, reprezintă o uriașă provocare de politică externă pentru președintele Donald Trump, care se pregătește de campania pentru un nou mandat la Casa Albă, în această toamnă. Liderul american a amenințat Iranul cu lovituri de răspuns pentru susținerea terorismului și încălcarea tratatelor nucleare, dar spune că nu își dorește un război cu această țară.

Departamentul de Stat al SUA a comunicat că personalul diplomatic al ambasadei este în siguranță și nu se plănuiește evacuarea.

Gărzile ambasadei au răspuns la agresiunea milițiilor pro-iraniene care au incendiat postul de pază cu gaze lacrimogene și grenade cu efect acustic și luminos.

Pentagonul a comunicat că, pe lângă trupele marinei trimise să protejeze personalul ambasadei au mai fost trimiși în Orientul Mijlociu 750 de militari din Divizia 82 Aeropurtată, și alte trupe suplimentare vor fi dislocate în zonă în curând.

„Această dislocare de trupe este o măsură potrivită de prevedere luată ca răspuns la creșterea nivelului de pericol la adresa personalului și facilităților americane, precum incidentul de marți”, a declarat secretarul american al Apărării, Mark Esper.

Atacul fără precedent asupra misiunii diplomatice a SUA în Irak marchează o escaladare a conflictului prin interpuși dintre Statela Unite și Iran și duc relațiile dintre Washington și Bagdad la cel mai dificil punct din ultimii ani.

Te-ar putea interesa și: