Alexandru Rafila, despre scenariul 4 al pandemiei: Spitalele, doar pentru internări grave
- Feri Predescu
- 31 martie 2020, 06:09
Președintele Societății de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, estimează că România intră în scenariul 4 al pandemiei arătând că dacă numărul îmbolnăvirilor va crește trebuie păstrată capacitatea spitalelor pentru internările grave, care necesită oxigen sau Terapie Intensivă. Pe de altă parte, el anticipează că numărul maxim de îmbolnăviri va fi înregistrat la sfârșitul lunii aprilie.
Procentul persoanelor din grupele de risc care au fost infectate este relativ mic, undeva la 11 la sută, a spus profesorul, precizând că 80-85 la sută dintre cei care fac boala au forme ușoare. Președintele Societății de Microbiologie, a explicat la TVR ce înseamă scenariul 4 din punct de vedere medical.
”Scenariul patru însemnă creșterea nivelului de pregătire la nivelul spitalelor ca să poată să preia mai mulți pacienți. Schimbarea modalității de internare, pentru că până acum, au fost internați toți pacienții cu COVID-19. Dacă numărul îmbolnăvirilor va crește foarte mult atunci trebuie să avem posibilitatea să păstram capacitatea spitalelor pentru internările grave, care necesită oxigen sau Terapie Intensivă.
Din acest motiv formele ușoare sau cei care sunt asimptomatici vor fi tratați la domiciliu sau în spații dedicate, în afara spitalelor, bineînțeles vor fi monitorizări din punct de vedere medical că să urmărim dacă starea de sănătate se înrăutățește”, a spus Alexandru Rafila.
Profesorul a mai adăugat că procentul persoanelor din grupele de risc care au fost infectate este relativ mic, undeva la 11 la sută - procentul persoanelor de peste 70 de ani și atunci probabilitatea de a avea forme mai grave este mai mică. La persoanele tinere, chiar dacă pot apărea ca și excepție forme grave, de obicei, formele întâlnite sunt ușoare. Lumea trebuie să înțeleagă că 80-85 la sută dintre cei care fac boala au forme ușoare și nu necesită decât tratament simptomatic.
Alexandru Rafila a atras atenția că medicația va fi prescrisă de medic și eliberată chiar de spital, pentru toate formele care necesită tratament specific vor primi tratament de la spital.
În privința cazurilor de COVID-19 în România, Alexandru Rafila anticipează că un număr maxim va fi atins la sfârșitul lunii aprilie.
”Există un decalaj între ţări în ceea ce privește manifestarea infecției. Practic, noi suntem așa cu vreo 3-4 săptămâni în urma Italiei, de aceea, eu anticipez că spre sfârșitul lunii aprilie vom avea un maxim de cazuri noi, mai ales că pe data de 19 este Paștele și, sigur, contactele sociale se vor intensifica. Faptul că familiile se vor reuni va constitui practic un element care să contribuie la apariția de cazuri noi.
Eu cred că cel puțin în România, la începutul lunii mai, după ce vom atinge un maxim, numărul de cazuri noi va începe să scadă, iar așa ca și evoluție globală probabil că luna iunie este un termen rezonabil în care să apreciem că transmiterea va scădea, fără să dispară, și lucrurile vor continua așa peste vară, cu transmitere mai redusă, cu un număr de cazuri care să permită reacția sistemelor de sănătate, iar în toamnă vom asista din nou la o creştere a numărului de cazuri”, a declarat, Alexandru Rafila, la Radio Romania Actualități.