Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că numărul deceselor a scăzut mult în valul 5, deoarece autoritățile s-au mobilizat mai bine. Numărul testelor s-a dublat și au fost oferite servicii în ambulatoriu, fapt care a făcut ca pacienții să fie tratați la timp și să nu ajungă la spital în stare gravă.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că România a gestionat bine pandemia de coronavirus și că numărul de decese a fost de patru ori mai mic în valul 5 decât în valul 4.
„Cred că am reuşit să gestionăm bine controlul pandemiei. Am avut o echipă foarte competentă, am lucrat în parteneriat cu INS şi Direcţiile de Sănătate Publică, am lucrat în parteneriat cu personalul medical şi cred că lucrul acesta a făcut posibilă organizarea unui alt sistem, decât cel exersat anterior. Am ajuns la o situaţie pe care poate mai puţini au sesizat-o. În valul al cincilea au fost de patru ori mai puţine decese în România, decât în valul al patrulea“, a declarat Alexandru Rafila.
S-au evitat cazurile grave
Este adevărat că în ultimul val, varianta Omicron a fost dominantă, iar aceasta a avut în toată lumea o mortalitate mai mică cu 1,3-1,5%. A fost însă mult mai contagioasă.
„Trebuie să facem o precizare, toate studiile ştiinţifice legate de patogenitatea variantei Omicron arată o mortalitate mai mică 1,3-1,5 ori, iar noi am reuşit să reducem de 4 ori decesele, ceea ce arată că am putut să evităm cazurile grave şi prezentările tardive în mai mare măsură decât în perioada anterioară“, a mai spus ministrul Sănătății, la Digi 24. .
Mobilizare mai bună
Alexandru Rafila a mai menționat și că numărul testărilor a crescut în valul 5, dar că au fost dezvoltate mult și seviciile oferite în ambulatorii. Astfel pacienții au ajuns mai repede la medic și cazurile de coronavirus au putut fi tratate mai rapid.
„Am avut un număr mai mare de teste. Nimeni nu a împiedicat pe nimeni să facă mai multe teste, nu a existat o interdicţie să dezvolţi servicii medcale ambulatorii, nu a existat o interdicţie să furnizezi în regim ambulatoriu antivirale, să încurajezi oamenii să se prezinte în primele zile la medic.
Problema în valurile anterioare a fost legată de prezentarea tardivă şi de lipsa serviciilor medicale ambulatorii şi de o testare extrem de redusă. Faptul că am reușit să dublăm numărul de teste a fost legat de modul în care colegii mei şi cu mine într-o anumită măsură am organizat sistemul, am oferit testarea la medicul de familie, prin decontarea testelor, înainte nu exista acest lucru.
Am organizat numeroase centre de recoltare, la Bucureti au fost zeci de astfel de centre, iar persoanele diagnosticate pozitiv se puteau adresa acestor servicii ambulatorii unde erau evaluate şi primeau tratamentul necesar”, a mai spus Alexandru Rafila.