Alexandr Lukașenko, aliat al Rusiei: Dacă va fi necesar, vom desfășura arme nucleare și supernucleare

Alexandr Lukașenko, aliat al Rusiei: Dacă va fi necesar, vom desfășura arme nucleare și supernucleareSursa foto: EVZ

Președintele Belarusului a declarat că nu va ezita să apeleze la arme nucleare daca se va simți amenințat de SUA și NATO. Lukașenko a demarat chiar și un referendum pentru a schimba Constituția cu privire la folosirea armelor nucleare. El se află astăzi într-o vizită în Rusia.

Președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko, cunoscut ca un aliat al Moscovei, a afirmat joi că este gata să găzduiască "arme nucleare" în caz de amenințare din partea occidentalilor, în plină criză privind Ucraina.

„Dacă va fi necesar vom desfășura nu numai arme nucleare, dar și arme supernucleare, arme promițătoare, pentru a ne apăra teritoriul. Ar putea fi cazul dacă "măsuri stupide" ar fi luate de "rivalii și adversarii" Belarus, aliatul Rusiei în criza cu occidentalii pe tema Ucrainei. Dacă nu ar fi amenințări ale unor țări neprietene față de Belarus, nu ar fi nevoie de arme nucleare aici timp de o sută de ani“ a declarat Alexandr  Lukașenko, citat de La Libre Belgique. 

Schimbări în contituție

După destrămarea URSS în 1991, Belarus, ca și alte foste republici sovietice, au renunțat la armele nucleare desfășurate pe teritoriul lor sub presiunea americană și au acceptat să le restituie Rusiei. Constituția belarusă prevedea ca țara să rămână o "zonă fără nuclear".

Acest articol a fost totuși înlocuit în noua versiune a legii fundamentale propuse de Lukașenko și asupra căreia belarușii vor trebui să se pronunțe prin referendum pe 27 februarie. Acest articol va fi înlocuit printr-un altul care „exclude agresiunea militară pornită de pe teritoriul“Belarus, mai scrie sursa citată.

Îngrijorare pentru SUA

Statele Unite s-au alarmat din cauza acestei reforme, care ar putea permite desfășurarea de arme nucleare rusești în Belarus, țară frontalieră a Ucrainei și Poloniei.

Rusia a desfășurat de la sfârșitul lui 2021 zeci de mii de soldați la frontiera ucraineană, trezind teama de o invazie și provocând cea mai rea criză cu occidentalii de după războiul rece. Manevre militare ruso-belaruse de amploare sunt de asemenea în desfășurare în Belarus.

Președintele Alexandr Lukașenko este așteptat în Rusia vineri, 18 februarie, pentru negocieri cu omologul și aliatul său Vladimir Putin, mai scrie sursa citată.

Blinken, atac la Rusia

Secretarul de stat american, Antony Blinken a lansat acuzații grave la adresa Rusiei și a spus că Moscova este dispusă să folosească inclusiv arme chimice.

„Rusia intenționează să creeze un pretext pentru atacul său asupra Ucrainei. Pretextul rus ar putea include un atac real sau fals. Forțele ruse pregătesc un atac în zilele următoare. Rusia ar putea inventa atacuri teroriste, ar putea organiza atacuri cu drone asupra civililor, sau ar putea efectua un atac cu arme chimice“, a declarat Blinken, precizând că țintele Rusiei includ inclusiv Kievul, capitala Ucraine.

Ne puteți urmări și pe Google News