Aleşii vor vota urmărirea penală în cazul Ridzi abia la toamnă
- Adam Popescu
- 13 iulie 2009, 16:53
Haos procedural la Camera Deputaţilor. După modelul Adrian Năstase, deputaţii au intrat din nou într-un haos procedural în cazul Ridzi, astfel încât aleşii vor fi chemaţi din vacanţa degeaba.
Ei nu se vor pronunţa asupra concluziei anchetei parlamentare, aceea de începere a urmăririi penale împotriva ministrului Tineretului şi Sportului, deşi sesiunea parlamentară extraordinară a fost convocată în data de 27 iulie, special pentru raportul Comisiei care a investigat neregulile de la Ministerul Tineretului şi Sportului.
Deputatul PD-L Gheorghe Albu a precizat pentru evz.ro că, în cadrul sesiunii extraordinare convocate pentru 27 iulie, nu se va vota Raportul Comisiei de anchetă în cazul Ridzi, ci un Proiect de Hotărâre prin care se va cere sesizarea Curţii de Conturi în legătură cu neregulile semnalate în raport.
Potrivit deputatului PD-L, în cadrul discuţiilor din Biroului Permanent al Camerei, a fost invocat faptul că membrii comisiei de anchetă nu aveau dreptul să se pronunţe asupra încadrării juridice a faptelor de care este acuzată Ridzi, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice şi delapidare. Astfel, pe lângă sesizarea Curţii de Conturi, Proiectul de Hotărâre va cere comisiei juridice a Camerei Deputaţilor să dea un verdict asupra solicitării de începere a urmăririi penale, aceasta fiind considerată singura abilitată să se pronunţe pe aspectele de ordin penal.
Ca şi în situaţia fostului premier Năstase, s-a ajuns la o aberaţie juridică fără precedent, fiind uşor de anticipat că deputaţii se vor pierde din nou în proceduri parlamentare şi interpretări ale regulamentului. Abia după ce plenul va vota acest Proiect de Hotărâre, ar urma să delibereze comisia juridică, drept pentru care deputaţii vor ajunge să dea un verdict pe urmărirea penală abia la toamnă.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis astăzi convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, pe data de 27 iulie. Aleşii urmau să voteze, în plen, raportul Comisiei de anchetă în cazul Ridzi, dar şi raportul Comisiei pentru Industrii şi Servicii referitor la contractul Sterling, în condiţiile în care PD-L îl acuza pe Călin Popescu Tăriceanu de subminarea economiei naţionale. PSD vrea ca ancheta de la MTS să nu se oprească la Ridzi
PSD este de acord ca vacanţa aleşilor să fie întreruptă pentru ca plenul să voteze raportul Ridzi, dar consideră că investigaţiile parlamentare trebuie să continue, astfel încât să se clarifice destinaţia banilor care au fost cheltuiţi ilegal la MTS. Preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, anunţase încă de săptămâna trecută că va cere sesiune extraordinară, invocând faptul că plenul acestui for trebuie să se pronunţe asupra raportului comisiei de anchetă în cazul Ridzi, în termen de 15 zile de la finalizarea lui. PSD susţine convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor în care să se discute Raportul Comisiei de anchetă privind cazul Ridzi, dar consideră că cercetările trebuie să continue, a declarat azi purtătorul de cuvânt al partidului Bogdan Niculescu Duvăz. Potrivit acestuia, comisia de anchetă a lămurit doar faptul că au existat cheltuieli ilegale la MTS, fără a stabili însă care a fost destinaţia banilor. Ca atare, social-democraţii vor să ştie ce s-a întâmplat cu aceşti bani şi consideră că investigaţiile trebuie să continue. Săptămâna trecută, tot pesediştii erau cei care avansaseră ipoteza audierii Elenei Băsescu la comisie.
"Să discutăm acest raport, să aprobăm ceea ce propune Comisia şi anume deschiderea urmăririi penale, respectiv transmiterea acestor concluzii către instituţiile abilitate să facă anchetă din punct de vedere judiciar şi financiar. Comisia poate continua activitatea în etapa următoare, deci poate să nu-şi oprească activitatea, pentru a duce mai departe investigaţiile şi a vedea ce s-a întâmplat cu banii care au fost cheltuiţi nelegal", a spus Duvăz, citat de Mediafax.
Raportul Comisiei de anchetă, însoţit şi de solicitarea PNL de începere a urmăririi penale împotriva ministrului Tineretului şi Sportului, urmau să fie trimise la comisia juridică pentru un nou punct de vedere. PD-L vrea însă ca membrii comisiei juridice să se pronunţe şi asupra solicitării sale de începere a urmăririi penale împotriva lui Tăriceanu, pe care îl acuză de subminarea economiei naţionale. Democrat-liberalii spun că cererea lor se bazează pe raportul Comisiei de industrii şi servicii, care a anchetat cazul Sterling. Ancheta însă nu l-a găsit vinovat pe fostul premier, deputaţii din comisie afirmând că acel contract a fost semnat, fără mandatul Guvernului, între compania Sterling şi ANRM.
Ştire publicată la ora 15:40 şi actualizată la ora 16:53 CITIŢI ŞI:
Repetiţie pentru alegeri: Războiul dosarelor
Concluziile comisiei „Ridzi”: delapidare şi abuz în serviciu