Aleșii sunt împiedicați să-și exercite atribuțiile parlamentare
- Maria Stan
- 27 septembrie 2018, 00:00
Sesizarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind statutul deput aților și senatorilor a fost amânată, ieri, pentru a doua oară, de către CCR.
Șeful statului argumentează că intermedierea relației dintre cetățeni și autoritățile publice locale și centrale ar putea da aleșilor poporului posibilitatea de a primi foloase nemateriale.
În sesizarea trimisă CCR, Iohannis invoca noul art. 37 al Legii nr. 96 /2006 pri vind st atutul parlamentarilor care prevede: „În b aza mandatului reprezentativ, deput aţii şi s enatorii acţionează în interesul poporului, putând astfel să intermedieze în oric e mod, fără a pr etinde sau primi bani sau alte foloase mat eriale, r elaţia dintr e c etăţeni şi organele administraţiei publice centrale şi locale şi serviciile şi dir ecţiile din subor dinea acestora, relaţia dintre aleşii loc ali şi aut orităţile public e centrale, dar şi dintre potenţialii investitori şi autorităţile publice locale”.
Preşedintele spune că sintagma „să intermedieze în orice mod” este neclară și dă posibilitatea ca deputaţii sau senatorii să obţină foloase nemateriale prin intermedierea cetățeanautoritate publică, cum ar fi avansarea în carieră, oferirea unui loc eligibil în cazul unor alegeri locale sau parlamentare, promovarea unei iniţiative legislative.
Apucături care nu au tangență cu democrația
Deputatul UDMR, Mart on Arpad, a spus, ieri, pentru EVZ, că aleșii sunt împiedic ați să-și exercite atribuțiile p arlamentare, pentru că, în f orma actuală a legii, aleșii au po sibilitatea do ar de a s e adr esa în s cris autorităților competente atunci când un c etățean vine la ei cu o problemă.
„În Parlament s-a modificat legea în sensul ca aleșii să se adreseze atât în scris, cât și oral, inclusiv prin birourile parlamentare, autorităților competente în legătură cu problemele sesizate. Mi se pare corect că dacă vine o persoană cu o problemă pe care o are el, pe acasă, să fie dată posibilitatea deputatului să pună mâna pe telefon către primărie, către prefectură”, a precizat Marton Arpad.
Sesizarea lui I ohannis la CCR a f ost făcută din „inerție”, susține deputatul UDMR. Marton spune că dacă un ales c are nu și-a făcut tr eaba f ață de cetățeni, pentru că actuala leg e îl împiedică, și v a fi pus pe listă la viitoarele alegeri, nu va mai fi ales. „Asta este controlul democratic al c etățeanului. Cine nu înțeleg e ast a, nu înțeleg e ce est e democr ația. D omnul președinte mai are astfel de apucături care nu pr ea au t angență cu democr ația”, a spus Mart on Aprad.
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a spus ieri, pentru EVZ, că parlamentarii trebuie să îi ajute pe cetățeni, dar să le rezolve problemele prin lege.
„Este o dorință mai veche a parlamentarilor (modificarea legii- n.red). Spre deosebire de Statele Unite, unde politicienuii pot face lobby, în sistemul european există Avocatul Poporului, care este intermediarul între cetățean și instituțiile statului. Legea privind statutul parlamentarilor s-ar suprapune cu activitatea Avocatului Poporului”, a spus Zegrean.