Evenimentul Zilei > Social > Alertă! UN NOU FOCAR de pestă porcină identificat chiar după Crăciun! S-a instaurat carantina
Alertă! UN NOU FOCAR de pestă porcină identificat chiar după Crăciun! S-a instaurat carantina

Alertă! UN NOU FOCAR de pestă porcină identificat chiar după Crăciun! S-a instaurat carantina

Pesta porcină africană (PPA) face în continuare ravagii, dovedindu-se aproape imposibil de învins. Un nou focar a apărut în România, chiar după Crăciun. Proprietarul unei microferme din Vrancea a alertat autoritățile după ce porcii lui au început să dea semne de boală.

Analizele au confirmat suspiciunea patronului și astfel, în țară există peste 300 de localităţi afectate, din 19 judeţe, cu un număr de 1.145 de focare (dintre care 19 în exploataţii comerciale) şi 558 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 364.212 de porci afectaţi de boală, potrivit unei informări a ANSVSA.

"Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat, vineri, la Gugeşti, într-o exploataţie non-profesională cu nouă animale. La ora 19,00 am convocat o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) şi a fost aprobat planul de măsuri specifice. Deja autorităţile locale şi sanitar-veterinare au luat primele măsuri de protecţie a zonei şi de incinerare a animalelor din gospodăria respectivă. Aşteptăm confirmarea oficială de la laboratorul din Bucureşti", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Sorin Hornea.

Zona respectivă va fi izolată şi vor fi aplicate filtre şi blocări pentru tot ce înseamnă mişcări de carne din zona respectivă. "Din fericire, micro-ferma se află într-o zonă mai izolată, între Oreavu şi Gugeşti, ceea ce va facilita instalarea filtrelor şi izolarea zonei", a precizat Sorin Hornea.