Atentie marita la salatele de icre si humus, precum si la produsele congelate din supermarket. Mai ales daca sunteti insarcinata. E alerta de listerioza”, a declarat medicul iesean conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, pentru colegii de la bzi.ro. Aceasta boala a provocat deja nouă decese, iar 47 de persoane au fost infectate. Mai multe produse comercializate in supermarket au fost depistate cu probleme. De mentionat ca Romania a mai fost notificata privind prezenta produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes.

Tudor Ciuhodaru, 7 reguli bine de stiut despre listerioza

Medicul Ciuhodaru a intocmit o lista de recomandari pentru a evita imbolnavirea cu listerioza.

1. Listeria este o bacterie rezistenta la refrigerare (2-8 grade Celsius) ce se poate dezvolta in mai multe alimente

2. Poate intra cu usurinta in lantul nostru alimentar mai ales ca sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetatia si canalizarile.

3. Gravidele au cel mai mare risc de infectie (de 20 de ori mai mare decat ceilalti adulti, 1 din 3 cazuri de infectie apar la viitoarele mamici) iar bacteria traverseaza placenta si ajunge la fat ducand la numeroase complicatii ale sarcinii.

4. La adulti infectia poate fi cu usurinta trecuta cu vederea sau neglijata intrucat simptomele sunt minore sau usoare ( asemanatoare gripei, digestive sau infectii de tract urinar) dar.

5. In sarcina poate provoca avort, nastere premature, greutate mica la nastere si numeroase complicatii (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging pana la deces.

6. Pacientii cu imunitate scazuta precum cu cu afectiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicatii serioase neurologice sau pulmonare: meningita, encefalita sau pneumonie.

7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legata de aparitia febrei, durerilor de cap insotite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales in semestrul al treilea).

Bacteria e denumita dupa medicul englez Joseph Lyster, parintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor in vederea reducerii riscului de infectii. Doar din 1980 se cunoaste faptul ca poate fi transmisa oamenilor prin alimente.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: