Alertă sanitară în Satu Mare. Focar de hepatită A, 642 cazuri de rujeolă, boala legionarilor
- Veronica Bursașiu
- 22 mai 2025, 16:04

Situația este deosebit de îngrijorătoare după ce au fost raportate 652 de cazuri suspecte de rujeolă. Din acestea, 642 au fost confirmate. Majoritatea îmbolnăvirilor s-au înregistrat la copii cu vârste între 0 și 4 ani, transmite Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare. Rujeola se răspândește rapid în comunitățile în care rata de vaccinare este scăzută și condițiile igienico-sanitare precare.
Focar de hepatită A, cu 54 de cazuri confirmate, la Carei
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare trage un semnal de alarmă privind evoluția bolilor transmisibile în județ. Potrivit raportului pentru primul trimestru al anului 2025, cazurile de rujeolă, tuse convulsivă și gripă sunt în creștere accentuată. Se întâmplă pe fondul unei reticențe persistente a populației față de vaccinare și a condițiilor sanitare precare în unele comunități. Conform aceleași surse, în Satu Mare au fost înregistrate cinci cazuri de tuse convulsivă. În toate cele cinci cazuri s-au îmbălnăvit fetițe cu vârste între unu și 4 ani, din mediul urban. În municipiul Carei a fost identificat un focar de hepatită A, cu 54 de cazuri confirmate. Hepatita A este o infecție înalt contagioasă a ficatului provocată de virusul hepatitei A. Poate varia de la îmbolnăvire ușoară, care durează câteva săptămâni, la îmbolnăvire severă, care durează câteva luni. Desi rar, hepatita A poate provoca decesul.
Un caz de "boala legionarilor"
Un caz izolat de legioneloză, o formă severă de infecție pulmonară, a fost semnalat de DSP Maramureș. Suspiciunea e că pacientul s-ar fi contaminat într-un cabinet stomatologic din Satu Mare. Contaminările cu bacteriile din genul Legionella, care produc "boala legionarilor" sau legioneleza apar în urma contactului cu apa caldă contaminată, dar a fost demonstrată și contaminarea apei reci.

Sursa foto : morganking.co.uk
Deși analiza apei a indicat o contaminare sub limita admisă, s-au impus măsuri stricte de monitorizare a calității apei potabile, scrie portalsm.roSpecialiștii DSP atrag atenția că refuzul vaccinării, lipsa de informare și migrația masivă a populației tinere contribuie la scăderea alarmantă a acoperirii vaccinale. Autoritățile sanitare cer sprijinul comunităților locale și al părinților pentru a evita reapariția bolilor infecțioase considerate, până de curând, sub control.