Alertă politică! Un mare lider este gata să recunoască acuzațiile de corupție

Alertă politică! Un mare lider este gata să recunoască acuzațiile de corupție

Sursele jurnaliștilor agenției de presă Reuters au dezvăluit duminică, 16 ianuarie, că fostul prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu (72 de ani), negociază un acord de recunoaştere a vinovăţiei în procesul de corupţie care îl vizează încă din 2019. Miza acestei înțelegeri este foarte important pentru fostul lider al Guvernului Statului Israel, mai ales că acesta vizează continuarea carierei politice în ciuda vârstei înaintate.

Totuși, discuțiile despre acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost blocate din cauza unei condiţii care ar impune înlăturarea sa din politică, conform Reuters. Netanyahu nu agreează această variantă după ce a pierdut puterea în iunie, după 12 ani consecutivi în fruntea guvernului, iar în prezent este liderul opoziţiei.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu subiectul, acesta a pledat nevinovat la acuzaţiile de dare de mită, abuz de încredere şi fraudă în cele trei dosare în care a fost inculpat în 2019. Mai mult, trebuie subliniat că toate dosarele sunt judecate împreună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursele Reuters (citate de Agerpres) au  declarat că Benjamin Netanyahu a discutat despre acord chiar cu procurorul general Avichai Mandelblit. Conform înțelegerii, fostul premier ar urma să pledeze vinovat pentru câteva acuzaţii.

În acest caz, condamnarea rezultată ar fi comutată în serviciu în folosul comunităţii. S-a ajuns la blocaj după ce Netanyahu a solicitat să fie scutit de o condamnare care să implice o clauză de „corupţie morală″.

Ieșirea din politică nu este o variantă pentru fostul premier

foto: commons.wikimedia.org

În conformitate cu legea israeliană, această clauză l-ar forţa să iasă din politică pentru mai mulți ani zile. Cu privire la acest subiect, reprezentanții Biroului procurorului general au refuzat să comenteze informaţia.

La rândul său, unul dintre avocații din jurul lui Netanyahu nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta această informaţie. În trecut, acest apărător a negat comiterea vreunei ilegalităţi şi i-a acuzat pe procurori de o vânătoare de vrăjitoare.

În acest context, Netanyahu a jurat să-l înlăture de la putere pe succesorul său, Naftali Bennett, care este un naţionalist susţinut de o coaliţie formată din partide foarte diverse.

Nu au confirmat, nu au infirmat

foto: flickr.com

Partidul Likud nu a reuşit anul trecut să formeze un nou guvern din cauză că liderii partidelor cu aceeaşi orientare au refuzat să i se alăture lui Netanyahu, invocând procesul pentru corupţie. Teoretic, Netanyahu ar putea alcătui o nouă coaliţie de dreapta în Israel.

Dacă ar avea interdicţie în politică, membrii de dreapta ai coaliţiei lui Bennett ar putea opta pentru formarea unui nou guvern împreună cu partidul Likud. Desigur, totul sub o nouă conducere.

Ideea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei a fost promovată de fostul preşedinte al Curţii Supreme, Aharon Barak, care a declarat că ar uşura presiunea asupra sistemului judiciar.

Nume importante din sistemul judiciar au fost acuzate de susţinătorii lui Netanyahu că acesta nu are parte de un proces corect. Într-o completare de ultimă oră despre subiect, un purtător de cuvânt al partidului Likud a declarat că nu are nicio informație despre astfel de negocieri.