Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru toți salariații! Ministrul Muncii dă alarma despre cărțile de muncă
Alertă pentru toți salariații! Ministrul Muncii dă alarma despre cărțile de muncă

Alertă pentru toți salariații! Ministrul Muncii dă alarma despre cărțile de muncă

Nu toate cărțile de muncă ar fi fost scanate între 2006-2008, ci doar în proporție de 80%, susține ministrul muncii, Violeta Alexandru.

Totodată, ministrul spune că există scanări care nu sunt de bună calitate. Acesta este motivul pentru pot fi scutite de prezentarea adeverințelor de vechime numai persoanele care de info dispun de informații după 1.04.2001.

„Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informațiilor. Pe scurt, bani aruncați, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu și-a făcut treaba și cineva a decis să se renunțe, oprind practic România în loc cu câțiva ani și purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc”, a scris pe Facebook Violeta Alexandru.

„Ce se întâmplă cu informațiile de dinainte? De ce nu sunt disponibile în format digital? De ce și astăzi oamenii sunt puși să vină cu adeverințe, unii să caute, cu mari eforturi, societățile la care au lucrat pentru diferite informații? Situația găsită în sistem este gravă. Nu pot să înțeleg cum de nu a păsat nimănui de aceste probleme”, mai scrie ministrul.

Aceasta a mai amintit că în anul 2005, o Hotărâre de Guvern stabilea amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu predau cărțile de muncă la Casele de Pensii pentru preluarea informațiilor prin scanarea ce urma să fie făcută de INCSMPS, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale.

Cărțile de muncă au fost, fie la ITM-uri (acestea par intrate în cele 80% documente scanate), fie la persoane fizice, fie la SRL sau societăți mai mari, informează Digi 24.