Marea Britanie este în alertă în timp ce Rusia se apropie de un atac asupra Ucrainei cu mii de focoase mortale.
Rusia a adunat 175.000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, stârnind panică internațională și determinându-l pe președintele american, Joe Biden, să poarte discuții despre această criză. Rusia deține în prezent cea mai mare pondere a focoaselor nucleare din lume, conform ultimelor estimări ale Proiectului de Informații Nucleare și ale Federației Oamenilor de Știință Americani. Se estimează că Rusia are un total de 6.257 de focoase, Statele Unite au 5.550 și Marea Britanie doar 225.
Rachetele balistice intercontinentale sunt capabile să ajungă la viteza maximă de peste 6 km pe secundă, ceea ce înseamnă că pot traversa continentele în câteva minute. Rachetele balistice intercontinentale au nevoie de aproximativ zece minute pentru a atinge aceste viteze, ceea ce înseamnă că o lansare din Rusia a unei astfel de rachete ar putea ajunge, teoretic, în Marea Britanie, în 20 de minute.
Calculul sumbru vine în momentul în care deputatul conservator, Bob Seely, avertizează că Marea Britanie ar putea fi „la câteva săptămâni distanță de un război major în Europa de Est”, potrivit Express.co.uk.
Situația din 1980 se repetă
În prezent, NATO trebuie să plaseze mai multe trupe în apropierea și în interiorul Ucrainei pentru a preveni invadarea țării de către Rusia. Sursele de informații americane au avertizat că Rusia este gata să atace țara anul viitor, având până la 175.000 de soldați, invocând o acumulare de infanterie, tancuri și artilerie în patru locații cheie.
Oficialii ucraineni spun că atacul ar putea avea loc încă din ianuarie. Ian Brzezinski, al cărui tată, Zbigniew, a fost consilier pentru securitate națională sub președintele Jimmy Carter, a spus că au existat „paralele alarmante” între preznet și 1980, când SUA au folosit tactici robuste pentru a descuraja URSS să invadeze Polonia pentru a înăbuși mișcarea Solidarnosc.
„Putin are astăzi peste 100.000 de soldați ruși de-a lungul frontierelor de est și de nord ale Ucrainei, precum și pe teritoriile ocupate din Crimeea”, a spus Brzezinski, acum membru senior al Consiliului Atlantic.