Alertă pe litoral, cu steag roșu pe plaje. Turist înecat în mare, copii în pericol de moarte

Alertă pe litoral, cu steag roșu pe plaje. Turist înecat în mare, copii în pericol de moarteEforie Nord. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un turist, de 47 de ani, din Cluj, a murit înecat la Mangalia in timp ce încerca să salveze patru copii luați care intraseră în valuri împreună cu doi adulți, deși salvamarii arboraseră steagul roșu care interzice scăldatul în mare.

Steagul roșu a fost arborat, miercuri,  pe plajele din sudul litoralului și din Năvodari din cauza vântului puternic și a valurilor furioase care puteau pune în pericol turiștii. Aceștia ignoră însă, de cele mai multe ori, indicațiile salvamarilor.

Pe plaja Laguna din Mangalia s-a data alarma în jurul orei 12,00. Un turist, din Cluj, care sărise în valuri să salveze patru copii și doi adulți, a murit înecat. Salvamarii il atentionaseră că steagul rosu interzice scăldatul in mare, dar el ar fi spus că știe să înoate. Cinci ambulanțe cu echipaje medicale SMURD și SAJ au ajuns rapid la locul tragediei. Bărbatul a fost resuscitat, dar nu a mai  putut fi salvat.

   

„Din fericire, salvamarii au reușit să îi scoată din valuri pe copii. Au fost salvați și ceilalți adulți. Nu vor să înțeleagă turiștii, nu știm cum să îi mai convingem. Văd că e steag roșu, scrie peste tot că nu au voie în mare, dar ei reacționează nervo, invocând că sunt în vacanță și fac ce vor” , a declarat, pentru EVZ, șeful salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteș.

Multi turiști ignoră steagul roșu, spune o femeie din Brăila: „Steagul a fost arborat de dimineață. Mai sunt și acum valuri. Într-adevăr, salvamarii sunt cu ochii pe turiști. Mie mi-e frică de apă, sub nicio formă nu intru în apă, nu știu să înot”.

Salvamarii au mari bătăi de cap din cauza celor care nu-i ascultă. Fluieră îndelung, aleargă pe plajă, de unde fac semn, turiștilor, să se întoarcă la mal, sau înoată în apă după cei care se avântă în largul mării. Nu valurile înalte sunt primejdioase ci curenții puternici de adâncime care te trag în larg.

„Sunt și turiști care ne ascultă, dar mulți refuză să respectă indicațiile. Încercăm să le explicăm care pot fi pericolele. Am încercat să îi convingem, dar tot ca ei fac. Îi fluierăm cât putem, degeaba”, explică salvamarii.

Și arborarea steagului galben inseamnă ca marea este agitată. Intrarea in apă este recomandată doar inotătorilor experimentati. Mulți turisti au insă altă părere. Spun că nu au ei treabă cu salvamarii, că își poartă singuri de grijă.

„Eu îmi ascult instinctul, nu-i ascult pe ei (pe salvamari). Sunt conștient. Și toată lumea trebuie să fie conștientă. Acești curenți nu se v, dar au efecte puternice. Mai ales pentru copi, ei nu înțeleg. Nici oamenii mari nu înțeleg de multe ori” a declarat  un turist din București, însoțit de nepoțică.

De la începtul acestui sezon estival șase persoane și-au pierdut viața în valurile marii.

Ne puteți urmări și pe Google News