ALERTĂ! Pastilele împotriva DURERII ucid mai des decât cocaina și heroina

ALERTĂ! Pastilele împotriva DURERII ucid mai des decât cocaina și heroina

Când oamenii aud de „dependență” se gândesc automat la droguri precum marijuana, cocaină, heroină sau alcool. Totodată, adicția este definită ca fiind „nevoia compulsivă de a folosi o substanță care are caracteristicile unui drog, cu tendința creșterii progresive a dozelor”, ceea ce include și medicamentele. O problemă care escaladează în întreaga lume, dar în special în SUA, este abuzul și dependența de pastile antidurere. Din cauza acestor analgezice, numărul deceselor în urma supradozelor a depășit numărul celor provocate de substanțele ilegale precum cocaina sau heroina.

Tramadol este medicamentul cel mai des prescris pacienților care suferă de dureri, în general fiind utilizat de pacienții cu stadii avansate ale unor boli precum cancerul, ori în urma unor intervenții chirurgicale, incluzând chiar și unele intervenții stomatologice precum extracții multiple sau implantul dentar. Acest analgezic este similar morfinei și dă extrem de rapid dependență.

Potrivit „Societății americane a medicamentelor care dau dependență” (American Society of Adiction Medicine) în 2016 s-au înregistrat peste 2 milioane de americani, cu vârste începând de la 12 ani, dependenți de substanțe analgezice. Deși nu toate decesele survenite în urma abuzului de substanțe interzise și de abuzul de medicamente sunt monitorizate atent, Institutul American al Drogurilor (National Institute On Drug Abuse) a făcut public un grafic care arată creșterea numărului de decese provocate de supradoză cu medicamente din categoria „Opioide sintetice, altele decât Metadona”, clasare din care face parte și celebrul medicament Tramadol.

Specialiștii susțin că Tramadolul este cel mai des întâlnit medicament în cazul supradozelor care provoacă deces. Acesta este urmat de un alt medicament din aceeași clasă, Fentanyl. Din experiența acelor care au ajuns dependenți de analgezice reiese adesea faptul că medicii au prescris aceste medicamente pe o perioadă mult prea lungă.

 

O categorie de Tramadol a ieșit de pe piață din cauza numărului mare de supradoze

În luna mai a acestui an, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis retragerea de pe piață a medicamentului DORETA EP 75 mg /650 mg comprimate cu eliberare prelungită (clorhidrat de tramadol/paracetamol).

Doreta este o combinaţie de două analgezice: Tramadolul este un medicament care calmează durerea asemănător narcoticelor. Paracetamolul este un medicament care calmează durerea, mai puţin potent, care creşte efectele Tramadolului.

Doreta este destinat pentru utilizarea în tratamentul durerii moderate până la severe, când medicul consideră că este necesară această combinaţie.

Motivul pentru care s-a luat decizia a fost unul just, în urma înregistrării unui număr foarte mare de pacienți care au ajuns, involuntar, la supradozaj.

Ameliorarea durerii se realiza treptat în urma utilizării acestui tip de combinație de Tramadol, iar pacienții suplimentau doza, fapt care a dus chiar și la tragedii.

 

Ne puteți urmări și pe Google News