Evenimentul Zilei > International > Alertă nucleară! China amenință SUA cu represalii. Toată lumea tremură din cauza anunțului!
Alertă nucleară! China amenință SUA cu represalii. Toată lumea tremură din cauza anunțului!

Alertă nucleară! China amenință SUA cu represalii. Toată lumea tremură din cauza anunțului!

China amenință după ce Statele Unite ale Americii, prin vocea secretarului de apărare Mark Esper, au anunțat că plănuiesc instalarea unui sistem de rachete cu rază intermediară în zona Asia - Pacific.

SUA încearcă să-și mărească zona de influență și a pus la cale o strategie prin care să se așeze ca un ghimpe în coasta celui mai mare rival economic pe care-l are în acest moment, China.

Guvernul de la Beijing nu apreciază însă planurile de expansiune ale americanilor și nu a lăsat loc de interpretări în acest sens. Fu Cong, directorul general al departamentului de control al armelor din cadrul Ministerului de Externe chinez, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că țara sa va fi obligată să ofere un răspuns imediat.

Dacă SUA va desfășura rachete în această parte din lume, practic la pragul ușii Chinei, China va fi forțată să ia contramăsuri. Îi îndemn pe vecinii noștri să arate prudență și să nu permită Statelor Unite desfășurarea de rachete cu rază intermediară pe teritoriul lor”, a declarat Fu Cong.

Oficialul de la Beijing a menționat printre posibilele ținte Japonia, Coreea de Sud sau Australia. Chestionat pe tema măsurilor pe care guvernul chinez le ia în calcul, acesta a menționat că „luăm în calcul toate posibilitățile”.

Secretarul american al apărării Mark Esper a declarat sâmbătă, în cadrul unei vizite în Australia, că este în favoarea plasării unor rachete cu rază intermediară de acţiune ce pot fi lansate de la sol în Asia relativ curând.

În cadrul discuţiilor de la sfârşitul săptămânii trecute, Mark Esper şi-a exprimat speranţa că va desfăşura rachete în regiunea Asia-Pacific în lunile următoare, după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) săptămâna trecută.

Declaraţiile făcute de oficialul american au provocat anumite speculații conform cărora Australiei i s-a cerut să să fie gazdă pentru rachetele în discuție, dar premierul Scott Morrison a negat orice solicitare şi a precizat că Australia nu va accepta o cere în acest sens.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: