Evenimentul Zilei > Vremea > Alertă meteo! Cod Portocaliu și Cod Galben în toată țara! Fenomene meteo extreme
Alertă meteo! Cod Portocaliu și Cod Galben în toată țara! Fenomene meteo extreme

Alertă meteo! Cod Portocaliu și Cod Galben în toată țara! Fenomene meteo extreme

Întreaga țară intră în cod portocaliu și cod galben de ploi torențiale și vijelii, începând de astăzi, avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 10:00 – 18 iunie, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Zone afectate: București, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 12:00 – 16 iunie, ora 23:00

Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată

În după-amiaza zilei de marți (16 iunie) și la începutul nopții de marți spre miercuri (16/17 iunie), în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și local în Muntenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70…80 km/h), vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice.

Cum va fi vremea în următoarele zile. Meteorologii avertizează!

Ieri, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza meteo pentru perioada 15-21 iunie.

CRIŞANA
Intre 15 și 20 iunie vremea va fi răcoroasă, iar media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 24 de grade. Apoi, va avea loc un proces de încălzire, iar în intervalul 23 – 28 iunie valorile diurne de temperatură vor fi, în medie, de 27…28 de grade, normale pentru final de iunie. Temperaturile minime nu vor avea variații importante în decursul intervalului de prognoză, iar media lor regională se va situa în jurul a 15 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi în continuare accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni ale prognozei și se va concretiza prin averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate, cu precădere în intervalul 15 – 19 iunie. Ulterior, manifestările de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii mai restrânse, cu precădere în timpul după-amiezilor.

În Transilvania, media valorilor minime va oscila între 12 şi 14 grade, mai scăzute în estul regiunii, unde dimineața se pot înregistra temperaturi mai mici de 10 grade. Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul intervalului.

În Maramureș se estimează că media temperaturilor maxime va atinge din nou de 26…27 de grade. Media minimelor nu va avea variaţii semnificative, acestea fiind în jur de 14 grade, cu cele mai mici valori în primele zile ale intervalului.

În Moldova, media temperaturilor minime va fi în creştere uşoară, spre 15…16 grade.

În Muntenia, maximele vor fi în medie de 26…28 de grade, cu o tendinţă de creştere. Și media temperaturilor minime va fi în creştere, spre 16 grade. Și aici, instabilitatea atmosferică va rămâne accentuate.
Și în Oltenia, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată, iar aversele vor fi pe arii mai extinse.

Vremea în București
În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii și grindină. Cantitățile de apă ce se vor acumula îndeosebi în intervale scurte de timp, vor depăși 15…20 l/mp, iar cu o probabilitate destul de ridicată luni(15 iunie), 25 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 25 de grade, iar cele minime între 15 și 17 grade.

Vremea la mare
În Dobrogea se va reveni la valori de 26…27 de grade. Nopţile vor deveni tot mai calde, astfel la nivelul regiunii vor fi minime în jur de 16 grade în primele două nopţi şi de 18…19 grade în restul intervalului, valorile cele mai ridicate urmând să se înregistreze pe litoral şi în deltă. Manifestări de instabilitate vor fi pe arii restrânse în timpul după-amiezelor.

SURSA: ANM