Alertă meteo! Vin furtunile. Temperaturile nu mai trec de 11-13 grade
- Antonia Hendrik
- 12 octombrie 2020, 18:57
Meteorologii ne anunţă că bine un nou val de ploi ce va traversa țara de la vest la est. Cantitățile de apă vor fi însemnate, iar vântul va fi puternic mai ales pe creste.
De luni au fost emise două atenţionări Cod galben de furtuni şi ploi însemnate cantitativ, valabile până marţi seară, care vor cuprinde treptat peste trei sferturi din ţară.
„Cel mai frig se va resimți în zilele de miercuri și joi, mai ales în partea de vest și sud-vest a țării, unde maximele nu vor mai depăși 11-13 grade Celsius. Dacă astăzi am contat pe valori care au depășit 22-23 de grade Celsius, ziua de marți aduce temperaturi cu până la 10 grade Celsius mai coborâte la nivelul maximelor în această parte a țării. În partea de sud-est vom mai înregistra valori ușor peste 22-23 de grade Celsius”, a adăugat Mateescu.
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 12 octombrie, ora 21:00 – 13 octombrie, ora 9:00, în Banat, Oltenia, sudul Transilvaniei şi al Crişanei, precum şi în vestul şi nordul Munteniei, vântul va avea temporar intensificări, cu viteze de 55 – 65 km/h, iar pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curbură va sufla tare, cu rafale ce vor depăşi 90 – 100 km/h.
În vestul şi sud-vestul teritoriului va ploua, iar în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, ploile vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 25 l/mp şi, izolat, 40 l/mp. În partea a doua a intervalului vântul se va intensifica şi în centrul ţării, unde rafalele vor fi în general între 50 şi 60 km/h.
Cod galben în jumătate de țară
În ceea ce privește judeţele afectate de primul Cod galben, acestea sunt: Alba, Argeş, Arad, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.
Totodată, pe parcursul zilei de marţi, 13 octombrie, între orele 9:00 – 21:00, va fi în vigoare al doilea Cod galben de intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică.
Astfel, în intervalul menţionat, vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 100 – 130 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi Orientali. Temporar, vor fi intensificări şi în restul ţării, cu viteze în general între 55 – 65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea şi Moldova de peste 70-80 km/h.
În același timp, în cea mai mare parte a ţării, temporar va ploua. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în regiunile sudice, estice şi centrale vor fi însoţite de descărcări electrice şi izolat de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi pe arii restrânse 40-60 l/mp.
Totodată, potrivit datelor emise de ANM, marţi, vremea se va răci accentuat în vest, sud-vest şi local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru această dată, în timp ce în zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitaţii mixte.
În București, mâine vor fi 22-23 de grade Celsius, dar de marți vremea va deveni instabilă cu intensificări temporare ale vântului și condiții de ploaie.
ANM a mai spus că prima decadă a lunii octombrie a fost deosebit de caldă, cu temperaturi mai mari în medie cu 5,8 grade Celsius decât în mod normal.