ALERTĂ MEDICALĂ! EPIDEMIA generată de un VIRUS MORTAL se EXTINDE

ALERTĂ MEDICALĂ! EPIDEMIA generată de un VIRUS MORTAL se EXTINDE

OMS avertizează asupra pericolului extinderii epidemiei de Ebola în estul Congo. Focarul de infecție a fost declarat în urmă cu două luni, însă criza este departe de a fi rezolvată.

Peter Salama. șeful departamentului de intervenţie al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că ar putea apărea o ”furtună perfectă” din cauza insecurității, sfidării publice în privința vaccinărilor și jocului politic. Astfel, epidemia de Ebola din Congo s-ar putea extinde ”catastrofal”, notează cancan.ro.

Peter Salama declară că răspunsul se află într-o „situație critică” în estul provinciei Kivu de Nord, unde focarul a fost declarat acum aproape două luni. Oficialii din domeniul sănătății au numărat 150 de cazuri de infectare cu Ebola. Totodată, sunt înregistrați peste 100 de morți, iar numărul va crește.

Peter Salama a mai avertizat că plutește în aer riscul ca epidemia să se extindă, iar situația poate scăpa de sub control. Extinderea epidemiei de Ebola trebuie luată în considerare, mai ales că – după cum a subliniat oficialul – autoritățile ar trebui să facă mult mai mult în această privință. Specialistul a insistat asupra ideii că epidemia poate găsi teren propice pentru a se extinde din cauza jocurilor politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salama a spus că acești factori „se pot cumula în următoarele săptămâni sau luni pentru a crea o posibilă furtună perfectă”.

Aceasta este cea de-a 10-a epidemie de Ebola ce apare în R.D. Congo, începând din 1976. Virusul maladiei a fost descoperit, atunci, în apropiere râul african cu același nume. De fapt, chiar de la numele acelui râu african provine numele bolii.

Oficiali congolezi şi internaţionali au folosit un vaccin experimental cu ocazia precedentei epidemii. A fost limitată răspândirea acesteia, după ce boala ajunsese deja într-un important oraş portuar.

Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecțioasă virală severă, adesea fatală, provocată de virusul Ebola (Ebolavirus). Se manifestă prin afecțiuni hemoragice severe la oameni.

Are o rată de mortalitate de până la 90% la om. Aceasta este cea mai mare mortalitate într-o boală infecțioasă, cu excepția rabiei. Se presupune că liliecii frugivori din familia Pteropodidae sunt gazdele naturale ale virusului Ebola.

Virusul Ebola este introdus în populația umană după un contact strâns cu sângele, secrețiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate.

Boala se propagă în comunități prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, organele, secrețiile sau lichidele biologice (urina, saliva etc.) ale persoanelor infectate.

Ritualurile funerare în care rudele și prietenii celor decedați se află în contact direct cu corpul decedatului pot juca, de asemenea, un rol în transmiterea virusului Ebola.

Sperma poate continua transmiterea virusului până la șapte săptămâni după însănătoșirea clinică.

Perioada de incubație este în medie de 8 zile, cu extreme de 2-21 de zile.

Debutul bolii este brusc, cu febră înaltă, frison, cefalee, mialgii, anorexie, asociată cu erupții cutanate (exantem).

În următoarele 2-3 zile se adaugă greață, vome, diaree, faringită și fenomene hemoragice: hematemeză, melenă, echimoze și peteșii.

Sunt afectate funcțiile renale și hepatice.

Apar și tulburări nervoase, prostrație, anxietate, confuzie, pierderi de memorie, instabilitate. Moartea poate surveni la 6-9 zile de la debut, prin șoc, hipovolemie și hemoragii extinse generalizate.

Rata de letalitate este estimată a fi intre 50-90%, cu mici diferențe în funcție de speciile de virus Ebola

În epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa din 2014, până la data de 1 februarie 2015 s-au înregistrat 22.495 cazuri de îmbolnăviri, din care 8.981 au fost decese.