Alertă maximă la Barajul Stânca-Costeşti

Alertă maximă la Barajul Stânca-Costeşti

Din cauza situaţiei tot mai critice din perimetrul barajului Stânca-Costeşti, autorităţile i-au avertizat pe cei aflaţi încă în zonă, jurnalişti şi alte persoane venite să vadă dimensiunile pericolului, că staţionarea lor în zonă reprezintă o reală ameninţare pentru viaţa lor. Punctul de frontieră de la Sculeni, judeţul Iaşi, a fost închis, iar aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate din zonă. Potrivit Realitatea, autorităţile vor anunţa în scurt timp când va avea loc deversarea controlată. Barajul de la Stânca Costeşti este supraîncărcat din cauza ploilor abundente ce au căzut în ultima vreme.

Din această cauză, autorităţile au hotărât şi evacuarea persoanelor ce locuiesc în aval de Prut pentru a deversa controlat apa din lac. În clipa când se deversează apa din lacul de acumulare de la Stânca-Costeşti, mai mult de 809 m/s, va fi creată o inundaţie.

Fostul prefect de Botoşani, Costică Macaleţi, a afirmat în urmă cu trei ani, pentru Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi, că "dacă barajul s-ar rupe, ar distruge totul până la Galaţi". Macaleţi a dat însă atunci asigurări că acesta nu se va rupe deoarece este "periodic verificat".

Barajul Stânca-Costeşti a fost construit pe râul Prut, la graniţa României cu Republica Moldova, odată cu construcţia centralei hidroelctrice omonime, în 1978, iniţial în scop militar.

Acesta este un baraj de greutate şi de pământ, având o înălţime de 43 de metri şi o suprafaţă de 7.700 de hectare.  Barajul formează lacul de acumulare cu acelaş nume care are o suprafaţă de 59 km². Debitul deversor este de 2.800 mc/s, iar volumul lacului este de 1.290 mil mc.

Stânca-Costeşti este un punct de trecere a frontierei între Romania şi Republica Moldova.

Localnici, evacuaţi în Lunca Prutului

Prefectul de Iaşi, Marius Bodea, a precizat astăzi că vor fi evacuaţi oamenii din localităţile Trifeşti, Lunca Prut, Vladomira, Sculeni, Frăsuleni şi Şendreni, anunţă Mediafax.             Bodea a explicat că a fost luată această măsură deoarece debitul de apă de la Barajul de acumulare de la Stânca Costeşti depăşeşte capacitatea de retenţie a digurilor de apărare, barajul fiind proiectat pentru un volum de apă de 700 mc/secundă, iar acum acesta a depăşit 800 de mc/secundă.             Bodea a mai spus că oamenii şi animalele vor fi duşi în zone mai înalte, unde să fie protejaţi de ape.

Codul roşu de inundaţii, prelungit

Hidrologii au prelungit avertizarea de cod roşu, până mâine, la ora 16:00, atenţionarea vizând cursul mijlociu al Siretului şi Prutul, pe sectorul din aval de Oroftiana, anunţă Mediafax.            Avertizarea hidrologică a fost actualizată ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi a prognozei hidrologice pentru următoarele 24 de ore, se arată pe site-ul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.             De asemenea, hidrologii au prelungit şi avertizarea de cod portocaliu pentru cursul mijlociu al Siretului, pe sectorul acumularea Galbeni - Adjudul Vechi, pe Prut, în secţiunea de la intrarea în ţară, la Oroftiana, şi pe sectorul aval de acumularea Stânca Costeşti - Stânca Aval, din judeţele Bacău, Vrancea şi Botoşani.             Totodată s-a prelungit, pentru aceeaşi perioadă, şi avertizarea de cod galben pentru râul Prut, pe sectorul din aval de Stânca-Aval - Prisăcani, zone din judeţele Bacău, Vrancea, Botoşani şi Iaşi.             Avertizarea hidrologică a fost ridicată de pe celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.  (15:07)

Autorităţile române şi moldovene au decis ca barajul să fie golit cu un debit de 850 de metri cubi pe secundă. În această situaţie, pericolul de inundaţii nu vizează cu certitudine decât trei incinte agricole inundabile din aval, care au fost deja evacuate.

Ştire actualizată la ora 18:50

CITIŢI ŞI: Ne trebuie „mii de kilometri de diguri“ Preşedintele, la cârma crizei inundaţiilor

Politicienii au vizitat zonele sinistrate | VIDEO

Nordul ţării, înecat sub o Dunăre căzută din cer

Deţinuţii vor sa îi ajute pe sinistraţi

Salvatorii civili, eroii din vecini

Ne puteți urmări și pe Google News