Ce spune ministrul Mediului despre pata apărută în apa Mării Negre
- Emma Cristescu
- 20 iunie 2024, 14:54
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că pata imensă care a speriat turiștii de la Marea Neagră nu este periculoasă și că aceștia pot intra în apă. El a declarat că va face mai multe verificări pentru a afla cum a apărut această pată.
Cât de periculoasă e pata de la Marea Neagră
„În acest moment nu există niciun pericol. Am fost informat de la momentul producerii acestui fenomen, pentru că există un dispecerat la nivelul ministerului. Cred că e important, pe de o parte este identificarea exactă a situației, la fel cum atunci când situația o impune obligația autorităților este de a preveni și de a comunica persoanelor care pot fi afectate pentru a se lua măsurile în timp real. Din informațiile pe care le am azi nu există niciun pericol”, afirmă Mircea Fechet.
Turiștii pot intra în apă
Ministrul a mai spus că pe litoral este un disconfort pentru turiști, însă delimitează „disconfortul de o eventuală poluare, care ar putea pune în pericol fie turiștii, fie biodiversitatea”.„În acest moment, din informațiile pe care le am la dispoziție, apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere”, dă asigurări, în final, ministrul Mediului, potrivit știripesurse.
Pe suprafața apei Mării Negre a fost observată, miercuri, o pată mare și neagră care se îndrepta spre mal.În mai puţin de două ore, pata a ajuns din larg la mal, pe plaja din Constanţa. „Din golful acela se vedea o pată destul de mare, un covor undeva la 300-400 de metri. Au venit turiştii şi ne-au întrebat dacă ştim ce se întâmplă, nu am ştiut ce să le spunem”, spune salvamarul Nicolae Piteriu.
Ce este pata văzută de turiști în Marea Neagră
Ulterior a venit clarificarea: marea era plină de pleavă, adică reziduri de cereale purtate de vânt, din port. Autoritatea Navală Română, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), sub coordonarea MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), a demarat verificări amănunțite. Ar putea fi vorba despre posibile reziduri de cereale. Totodată ANR a informat și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral despre această situație.
Pata s-ar fi disipat rapid dacă proiectul de înnisipare nu ar fi închis plajele. „Cum e la Constanţa, golful ăla închis de două diguri şi cu un dig travers submers care este imediat sub nivelul apei, au fost gândite pentru a menţine nisipul depus pe plajă, însă în acelaşi timp pierdem circulaţia apei şi uşor, uşor apa se denaturează”, explică Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.