Alertă la Pentagon. Datele genetice ale militarilor pot ajunge pe mâna ISIS

Alertă la Pentagon. Datele genetice ale militarilor pot ajunge pe mâna ISIS

Pentagonul și-a avertizat soldații cu privire la testele ADN comerciale

Interzise în Franța, dar autorizate în alte țări, kiturile pentru teste ADN comercializate de firme precum Ancestry sau My Heritage sunt controversate.

Cei care cumpără astfel de kituri, via Internet, la prețuri mici (câteva zeci de euro), sperând să afle mai mult despre propriile origini, se expun Codului Penal francez. Mai exact articolului 226-28-1 care precizează că „o persoană care solicită examinarea caracteristicilor sale genetice sau cele ale unui terț, sau identificarea unei persoane de către amprentele sale genetice, în afara condițiilor prevăzute de lege, se pedepsește cu 3.750 euro amendă”.

Funcționare kiturilor livrate prin poștă este la îndemâna oricui: saliva este strânsă pe un soi de bețigașe cu tampoane din bumbac, care sunt apoi trimise la un laborator (cu sediul deseori în Statele Unite). Pasul doi este activarea unui cont online. Apoi, rezultatele sunt trimise solicitantului după aproximativ patru săptămâni.

Însă, apreciază specialiștii, aceste kituri ridică mai multe semne de întrebare, în special privind exploatarea datelor genetice colectate de companiile care le comercializează, dar și privind fiabilitatea lor.

Și, pentru Pentagon, ele sunt susceptibile să pună alte probleme, în opinia secretarului adjunct al Apărării pentru Informații, fostul vice-amiral Joseph D. Kernan, care a semnat un memoriu de avertizare pentru militarii americani care utilizează aceste kituri.

Riscuri operaționale și personale

Aceste teste ADN comerciale „în special fiind nereglementate” ar putea „dezvălui informații personale și genetice” și ar putea „avea potențiale consecințe neprevăzute pentru forțele armate și misiunile lor”, precum și pentru „cariera” militarilor americani, avertizează acest memoriu. Textul , precizează experți de la Zone Militaire, lasă să se înțeleagă că militarii ar fi putut face obiectul unei publicități-țintă pentru a le oferi reduceri la kiturile vândute de companii specializate.

„Expunerea informațiilor genetice sensibile la terțe părți prezintă riscuri personale și operaționale pentru armată”, se arată în memoriul semnat de Kernan.

A priori, teama oficialilor Pentagonului este de a vedea datele genetice ale soldaților săi (dintre care unii trebuie să rămână anonimi, precum cei ai forțelor speciale) să cadă în mâini greșite.

Mâini pline de sânge, precum cele ale Al-Qaida sau ISIS. ISIS, care  a revendicat uciderea a 11 creștini, de Crăciun, în ciuda multelor declarații de la Casa Albă potrivit cărora gruparea Stat Islamic a fost învinsă definitiv.

Datele genetice pot ajunge și pe mâna piraților informatici, spre exemplu, și apoi în posesia guvernelor ostile SUA.

„Comunitatea științifică este din ce în ce mai preocupată de faptul că persoane terțe utilizează date genetice în scopuri discutabile, inclusiv supravegherea în masă și capacitatea de a urmări indivizii fără permisiunea sau cunoștințele lor", arată Joseph D. Kernan

În plus, aceste teste ADN pot „detecta” în mod neintenționat „markeri ai anumitor boli și afecțiuni (genetice) care ar putea afecta cariera unui militar”, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Mai ales dacă aceste kituri „recreative” nu sunt la fel de fiabile cum spun companiile care le vând.

Cel puțin două din aceste companii au reacționat la acest avertisment din partea Pentagonului. „Toți clienții noștri pot fi siguri că facem tot ce putem pentru a le proteja confidențialitatea și că rezultatele pe care le oferim sunt foarte precise", a declarat un purtător de cuvânt al companiei 23andMe pentru ABC News.

Aceeași companie (cu sediul în California) care a revândut, în 2017, o parte din datele sale gigantului farmaceutic GlaxoSmithkline. Dând asigurări că avea acordul clienților.

Clienții „controlează modul în care datele lor sunt partajate și modul în care sunt stocate (...) Ei pot alege să păstreze eșantionul în laboratorul nostru sau să-l distrugă. De asemenea, își pot descărca informațiile și își pot închide contul în orice moment ", a declarat un purtător de cuvânt al 23andMe. O companie concurentă, Ancestry, a susținut același punct de vedere.