Alertă la granițe! Asociațiile care activează acolo se așteaptă la un nou val de refugiați

Alertă la granițe! Asociațiile care activează acolo se așteaptă la un nou val de refugiați Sursa foto Razvan Valcaneantu\EEC

Asociațiile care activează la vămile româno-ucrainene au intrat în alertă după referendumurile de anexare la Rusia a mai multor regiuni din Ucraina.

Asta pentru că se așteaptă la un nou val de refugiați, așa că încearcă să facă planuri pentru adăposturi și nevoi pentru oamenii care vor necesita astfel de lucruri și pe parcursul iernii. Președintele You Hub Association, Andreeas Novacovici a declarat pentru Agerpres că toate punctele din România pe care le are în administrare au început să pregătească intervenții în caz de situații de criză. El a mai adăugat că vor crește inclusive numărul voluntarilor pentru că vara activitatea s-a dispersat și au rămas foarte puțini cei care lucrează în vamă.

Un nou val de refugiați

“Este nevoie de personal calificat pregătit să intervină în asemenea situații și care să fie sprijinit financiar să rămână în vamă. Lucrăm cu angajați, pentru că altfel nu putem avea sustenabilitate. Este nevoie de un plan de intervenție pe termen lung, iar noi suntem pregătiți pentru următorii cinci ani. Sperăm să nu fie nevoie de atât de multă implicare în vamă, dar pentru procesul de incluziune social, pentru copiii abandonați care vin din Ucraina în România avem planul făcut pentru următorii cinci ani”, a spus președintele You Hub Association.

Totodată el a explicat că este nevoie de psihologi, asistenți sociali, translatori pentru că se așteaptă din nou la un număr foarte mare de copii care vin neînsoțiți, translatorii fiind extrem de importanți în aceasta ecuație pentru că ei sunt singurii care pot comunica cu ucraineni în majoritatea cazurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cert este că în vama Isaccea sunt în continuare desfășurate corturi ale asociației inclusiv unul cu mâncare care sprijină și ceilalți angajați ai vămii. Moscova a început vineri referendumuri în cele patru regiuni parțial ocupate de forțele ruse, contestate de Ucraina și de Occident pe care le consideră ”ilegitime”. Kievul acuză Rusia că va ”umfla” rezultatele referendumurilor și susține că oamenii au fost forțați să voteze fără acte, direct de acasă, iar angajații au fost amenințați că vor fi dați afară dacă nu votează.