Radoslav Ribarski, șeful Comisiei pentru Energie de la Sofia, anunță că Bulgaria cere Uniunii Europene o amânare de la interdicția de a importa petrol din Rusia. În cazul unui răspuns negativ din partea oficialilor de la Bruxelles, Bulgaria eeste pregătită să lupte până la capăt, anunță oficialul de stat.
Radoslav Ribarski este președintele Comisiei pentru Energie, în cadrul Adunării Naţionale a Bulgariei. Acesta declară că Bulgaria solicită o amânare din partea UE privind embargoul impus Rusiei.
Bulgaria se alătură statelor care nu doresc să renunțe la petrolul rusesc
„Dacă nu se obţine o amânare, Bulgaria se poate opune prin veto asupra deciziei comune. În mod categoric, ne vom lupta până la capăt”, a transmis Radoslav Ribarski, conform Flux24.
Față de solicitarea Bulgariei, Uniunea Europeană nu a formulat un răspuns. Totuși, oficialii de la Bruxelles au anunțat anterior faptul că Ungaria, Slovacia și Cehia vor fi menajate, până în 2024, în ce privește embargoul impus Rusiei, care s-ar răsfrânge asupra statelor în cauză.
Scopul Uniunii Europene este acela de a opri, treptat, până la finele anului, importurile Rusiei în Europa, însă există dubii cu privire la eficiența unei astfel de măsuri, chiar în rândul statelor membre ale blocului comunitar.
Comisia Europeană păsuiește Slovacia și Ungaria
Comisia Europeană, forul executiv al Uniunii Europene, transmite, conform Reuters, că a fost modificată propunerea inițială cu privire la embargoul impus petrolului rusesc, astfel că se prelungește cu încă un an termenul până la care măsurile se aplică în cazul Ungariei și Slovaciei.
În acest fel, cele două state pot continua să primească resurse energetice din Rusia până la sfârșitul anului 2024, nu 2023 cum era stipulat anterior.
Republica Cehă beneficiază, la rândul ei, de scutiri în ce privește embargoul, până în luna iunie a anului 2024, asta dacă nu reușește să contracteze petrol, mai devreme, de la conducte din sudul Europei.
Nici Austria nu este pregătită să interzică importurile de gaze din Rusia
Potrivit lui Alfred Stern, șeful OMV, fără livrările de gaze din Rusia vor fi probleme în industrie și în producția de energie, deoarece acestea consumă peste 70% din gazul furnizat anual.
„Nu cred că suntem pregătiți pentru un embargo astăzi. Doar dacă nu suntem dispuși să acceptăm consecințele. Pentru că trebuie să înțelegeți în mod clar un lucru:aprovizionarea noastră cu gaze nu este asigurată de producția proprie din Europa, ci de livrările din Rusia” a spus el, citat de RIA Novosti.
Șeful OMV a subliniat că, în cazul refuzului gazului rusesc, Austria se va confrunta cu probleme legate de menținerea activității economice.