Alertă la Cernobîl. Nivelul de radiații este anormal, specialiștii sunt cu ochii pe „monstrul adormit”

Alertă la Cernobîl. Nivelul de radiații este anormal, specialiștii sunt cu ochii pe „monstrul adormit” Sursă: Vladvitek | Dreamstime.com

Nivelul radioactivității la centrala nucleară de la Cernobîl este „anormal”, a estimat marţi şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită la faţa locului, la fix 36 de ani după cea mai rea catastrofă din istoria nuclearului civil.

„Nivelul radioctivităţii este, aş spune, anormal”, a declarat Grossi unor jurnalişti la centrală, fără a da cifre exacte. „Nivelurile (radioactivităţii) au crescut în anumite momente când ruşii aduceau în zonă echipament greu şi când au plecat”, a adăugat el.

De asemenea, şeful AIEA apreciase drept "absolut anormală" şi "foarte, foarte periculoasă" ocuparea centralei de la Cernobîl de armata rusă, care a început de la începutul invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie şi s-a încheiat pe 31 martie. Grossi este însoţit la faţa locului de o echipă de experţi pentru a livra echipamente vitale și pentru a face "controale radiologice şi de alt fel".

A crescut nivelul de radiații la Cernobîl

Aceşti experţi trebuie "să repare sistemele de supraveghere de la distanţă, care au încetat să transmită datele la sediul" AIEA la Viena (Austria) la scurt timp după începerea războiului, a arătat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situată la 150 de kilometri nord de Kiev, la frontiera belarusă, centrala nucleară de la Cernobîl a fost, de la începutul ocupării ei de către ruşi, victima unei întreruperi a curentului electric şi a reţelelor de comunicaţii.

Rafael Grossi a fost deja în Ucraina, la sfârşitul lui martie, pentru a pune bazele unui acord de fournizare de asistenţă tehnică. El a vizitat centrala sudică de la Iujno-Ukrainsk, înainte de a se întâlni cu înalţi oficiali ruşi la Kaliningrad, pe malul mării Baltice. Ucraina are 15 reactoare în patru centrale în activitate, în afara depozitelor de deşeuri ca cel de la centrala de la Cernobîl. Cea mai mare centrală este cea situată la Energodar, aproape de oraşul Zaporijjia, lovit marţi de două tiruri de rachete ruseşti, potrivit ucrainenilor.

Un reactor de la Cernobîl a explodat în 1986 contaminând o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus. Devenit "zonă de excludere", teritoriul pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei este în continuare puternic contaminat şi este interzis să locuieşti acolo permanent.