Alertă în UE! România, pe lista roșie: Ce restricții s-au impus pentru cetățenii care călătoresc. Se aplică și în cazul vaccinaților

Alertă în UE! România, pe lista roșie: Ce restricții s-au impus pentru cetățenii care călătoresc. Se aplică și în cazul vaccinațilorSursa foto. EVZ

România a intrat pe lista roșie a Uniunii Europene. Astfel, statele impun restricții pentru românii care vor să intre pe teritoriul lor. Unele țări cer carantină obligatorie și pentru cei vaccinați, altele cer teste COVID-19 inclusiv pentru persoanele vaccinate sau care dețin istoric de boală. Germania este una dintre țările care a impus restricții drastice pentru români, măsuri care intră în vigoare la miezul nopții.

Ce măsuri trebuie să respecte românii care se deplasează în UE

Din cauza ratei de infectare din România, mai multe state europene au impus măsuri drastice pentru românii care ajung pe teritoriul lor. Germania, Slovacia și Lituania cer carantină inclusiv pentru copiii mai mici de 12 ani. În Norvegia se poate face deplasarea în teritoriu cu ajutorul unui rezultat negativ COVID-19, în urma testării.

Pentru deplasarea în Islanda, românii vaccinați trebuie să prezinte înainte de a se îmbarca pe avion și rezultatul negativ al unui test COVID-19. Ucraina a impus ca fiecare român să dețină o asigurare medicală care să acopere costurile efectuării unui posibil tratament COVID-19, dar și a costurilor implicate de carantină.

Cu excepția Slovaciei, în Lituania, Letonia, Norvegia și Malta, persoanele vaccinate nu trebuie să intre în carantină, nici cei care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Germania a anunțat restricții drastice. Tot ce trebuie să știi dacă te deplasezi în acest teritoriu

„În Germania, e nevoie de test negativ, dar cu 10 zile de carantină, cu opţiunea de a se anunţa din a cincea zi la Ministerul Sănătăţii regional, din oraşul lui, şi să depună acolo o cerere pentru eliberare din carantină, ca să meargă la un medic sau un laborator care face al doilea test COVID”, a anunțat un jurnalist român din Germania, Erich Mocanu.

„Dacă rezultatul este negativ, el trebuie înregistrat tot la ministerul sănătăţii, care ulterior va decide încetarea carantinei”, a mai explicat jurnalistul din Germania.

Este important de precizat că aceste informații se pot schimba în funcție de evoluția situației epidemiologice din România. Dacă intenționați să vă deplasați în afara țării noastre, se recomandă verificarea restricțiilor impuse de alte state pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, mae.ro, la secția „Atenționări de călătorie COVID-19”, unde, în partea de jos, veți găsi lista statelor.

„În cazul în care avem o escală în altă ţară, trebuie să ne interesăm, să fim foarte atenţi cu privire la normele pe care ţara respectivă le aplică pentru turiștii aflați în tranzit, pentru cei care fac escală în aeroportul respectiv. Trebuie să fim pregătiţi să fim supuşi la testări suplimentare”, a spus Ciprian Enea, consultant în turism, potrivit stirileprotv.ro.