Alertă în mai multe orașe din România. S-a descoperit prezența unei bacterii extrem de periculoase

Alertă în mai multe orașe din România. S-a descoperit prezența unei bacterii extrem de periculoase Sursa foto: Arhiva EVZ

Este alertă sanitară în mai multe orașe din România. Companiile care furnizează un serviciu public important se pare că nu reușesc să rezolve situația, iar autoritățile spun că nu e nicio problemă.

Alerta a fost dată în județul Brăila, acolo unde autoritățile au examinat de îndată apa potabilă pe care cetățenii o beau și s-a ajuns la concluzia că nu există niciun risc pentru populație. Bacteria a fost identificată în Dunăre. Cu toate acestea, riscul există în continuare, cu atât mai mult dacă se consumă pește din Dunăre sau apă din această zonă.

Bacterie periculoasă descoperită la Brăila

Prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gărzii de Mediu, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila şi Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dunărea Brăila pentru a lua măsurile necesare astfel încât apa pe care o beau cetățenii să nu reprezinte niciun pericol.

Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând niciun risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator Clostridium Perfringens să nu apară în apa potabilă”, au transmis reprezentanții orașului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma întâlnirii au fost stabilite principalele măsuri de  strictă necesitate pentru informarea populației, cu privire la riscurile la care se expun.

Astfel, locuitorilor din Brăila li s-a sugerat să evite consumul de apă brută din Fluviul Dunărea și să evite alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Dunăre.

În cazul infecției, apar și câteva simptome specifice, cum ar fi diareea sau durerile abdominale. „În cazul apariției simptomelor specifice - diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a declarat prefectul judeţului Brăila.

Până la acest moment, nu au fost raportate cazuri care să indice o infecție cu Clostridium Perfringens.

Ce este bacteria Clostridium Perfringens

Bacteria găsită în Dunăre este o bacterie care produce toxine extrem de dăunatoare pentru oameni. Intoxicațiile alimentare care rezultă în urma infecției sunt destul de comune, fiind adesea asociate cu gripa de 24 de ore. Pe lângă diaree și dureri abdominale, și greața este un simptom întâlnit. Febra şi vărsăturile nu apar în mod normal, însă nu sunt excluse.

Clostridium Perfringens produce o multitudine de exotoxine şi cauzează infecţii ale rănilor, iar aceasta se întâlnește în alimente impropriu sterilizate.