Alertă în Europa: O mare țară din UE își pierde din teritoriu! E de necrezut

O decizie crucială este așteptată să fie luată duminică.

O schimbare importantă ar putea să aibă loc pentru Franța, dar și pentru un teritoriu aflat în administrarea Guvernului din Hexagon. La finalul acestei săptămâni, în Noua Caledonie, un arhipelag poziționat în vestul Oceanului Pacific, se va vota pentru ieșirea din infulența franceză, conform theguardian.com.

Sunt ultimele zile în care se desfășoară această campanie ce vizează independența totală a statului și la tot pasul pot fi observate două steaguri: cel al Franței, dar și cel multicolor al Kanaky, populația indigenă din Noua Caledonie, care reprezintă, conform unui recensământ făcut în 2014, 39,1% din totalul locuitorilor.

Totul se decide duminică

Duminică, oamenii cu drept de vot își vor exprima opțiunea la referendum. Pe listele electorale sunt înscriși aproximativ 180.000 de cetățeni care au șansa să-și decidă viitorul. „DA” pentru independență sau „NU” pentru a rămâne în Republica Franceză. Ambele tabere, și cei care vor independență, dar și adversarii lor au încercat să fie cât mai convingători în cadrul campaniei. Votul nu este obligatoriu, iar locuitorii care nu sunt interesați de acest subiect pot sta acasă.

Aflată la 1.500 de kilometri de Australia, Noua Caledonie a fost colonizată de francezi în anul 1853. În toamna anului 2018, aici a mai avut loc un referendum pe aceeași temă. La acel proces electoral, un procent de 57% dintre voturi au mers către refuzul de independență.

La acea vreme, după aflarea rezultatului, președintele Emmanuel Macron afirma: „Alegătorii au putut să aleagă suveran, în cunoştinţă de cauză, relaţia dintre Noua Caledonie şi Franţa. Ei s-au pronunţat astăzi, în majoritate, pentru ca Noua Caledonie să rămână franceză.

„Vreau să-mi exprim de la început imensa mândrie că am trecut împreună peste această etapă istorică şi de asemenea vreau să-mi exprim mândria în calitate de şef al statului că majoritatea caledonienilor au ales Franţa. Acesta este pentru noi un semn de încredere în Republica Franceza, în viitorul ei şi valorile sale”, afirma președintele Franței.