Alertă în București. Locuitorii din Sectorul 1 pot contacta o boală mortală. Afectează trei organe importante

Alertă în București. Locuitorii din Sectorul 1 pot contacta o boală mortală. Afectează trei organe importanteȘobolani. Sursa foto: Arhiva EVZ

O boală mortală poate fi transmisă de șobolani. Medicul Carmen Dorobăț explică riscurile invaziei animalelor în București.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat care sunt riscurile care vin la pachet odată cu prezența șobolanilor. Sunt boli grave pe care rozătoarele le pot transmite mai departe. Declarațiile medicului vin după ce, în Capitală, șobolanii au dat năvală - o parte chiar în centrul orașului, unde au ros cablurile semafoarelor, iar o altă parte în magazinele din Sectorul 1, unde se plimbă printre foietajele scoase la vânzare.

Din cauza situației dezastruoase din București în ceea ce privește deratizarea și prezența deșeurilor neridicate de pe străzile orașului, șobolanii se înmulțesc. Oamenii pot fi expuși mai multor pericole, în urma unei mușcături ale rozătoarelor de acest fel.

Șobolanii pot transmite o boală mortală

Se consideră că multe epidemii ar fi dispărut, odată cu evoluția societății, însă situația pare să ia o întorsătură neașteptată. Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat că, în cazul de față, există o boală gravă pe care șobolanii o transmit mai departe - ea poate fi mortală, din cauza faptului că afectează inima, ficatul și rinichiul uman.

"Prezența acestor rozătoare determină o boală foarte gravă care se numește leptospiroză și care poate să ducă la deces, pentru că afectează și ficatul și rinichiul și inima. Poate această mușcătură, la șobolanii agresivi, să ducă la suprainfecții cu flegmoane deosebit de grave, cu zone de necroză și fasceita necrozantă, o infecție gravă care duce la necroza straturilor superficiale de mușchi și piele, deloc ușoare, iar rozătoarele acestea aduc pe lângă ele și purici, în special în acest decor meteorologic umed și cald.

(...) Am putea vorbi și despre un alt tip de epidemie, cateogoric. În special când vorbim despre aglomerările urbane, cum este Bucureștiul, unde te aștepți să fii în siguranță maximă, fiind o capitală europeană. Trebuie luate de urgență măsuri în acest sens să nu populăm spitalele de boli infecțioase cu alte patologii pe care nu le-am întâlnit în generația noastră și de mult au apus", a declarat Carmen Dorobăţ la Antena 3.

În Sectorul 1, șobolanii au ajuns și în supermarketuri

Imaginea postată cu mesajul: „Mega Image 1 Mai București, Sectorul 1, s-a adaptat la situația pieței și a adus șobolani la ofertă: iei un covrig, primești doi șobolani. Poftă bună!”, a devenit virală pe social media.

Între timp, miercuri, 16 iunie, primarul Clotilde Armand a anunțat că gunoaiele au început să fie ridicate din nou și a dat un ultimatum de 24 de ore operatorului de salubritate, pe care îl amenință cu rezilierea contractului.

Liberalul Adrian Moraru a postat pe Facebook un text și o poză în care sunt surprinși doi șobolani mâncând dintr-un produs de patiserie. "Șobolani în magazine. În Sectorul 1. În Capitala CapitaleiI!!!! Romprest NU este un operator pe care să îl doresti. Însă nu așa se soluționează conflictul cu ei. Cu toate astea până unde acceptăm să ne ducă în mizerie și boli USR Sector 1? Chiar trebuie să dăm foc la țară ca să ne arate ei că lupta cu "mafia"?", a scris Adrian Moraru pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News