Zeci de minute de furtuni și vijelii au produs pagube uriașe în Capitală și restul țării. Informațiile centralizate despre dezastrul din teritoriu

Zeci de minute de furtuni și vijelii au produs pagube uriașe în Capitală și restul țării. Informațiile centralizate despre dezastrul din teritoriu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri seară, două noi atenţionări nowcasting Cod galben de averse şi vijelie pentru Bucureşti şi judeţul Ilfov, valabile până la ora 23:45.

UPDATE 9: O schelă a fost parțial desprinsă de pe fațada unei clădiri de pe Bulevardul Brătianu. Traficul rutier a fost restricționat. La fața locului acționează Detașamentul Special de Salvatori.

UPDATE 8: Două persoane au fost rănite din cauza prăbușirii unei antene GSM de mari dimensiuni, pe Calea Giulești. Potrivit ultimelor informații, este vorba despre o femeie în vârstă de 70 de ani, preluată de serviciile SMURD și transportată la Spitalul Militar. O altă femeie, cea care primea îngriji medicale inițial, în vârstă de 90 de ani, a fost preluată și transportată, la rândul său, la spital.

La fața locului s-au deplasat mai mulți pompieri și muncitori care analizează felul în care ar putea îndepărta antena de pe locuințele și mașinile distruse.

În intersecția de la Spitalul Municipal circulația a fost blocată din cauza unui copac prăbușit.

UPDATE 7: Din nefericire, se raportează primele victime umane ale fenomenelor extreme din Capitală. Pe Calea Giulești 309, o antenă GSM de mari dimensiuni, cu aproximativ 8-10 etaje, a căzut pe două locuințe. Copacii s-au prăbușit, mai multe mașini au fost distruse.

Două persoane au fost rănite. Una dintre acestea a fost transportată la un spital, în timp ce a doua primește îngrijiri medicale.

UPDATE 6: Mai multe maşini au fost avariate în toată țara.

Pompierii au intervenit, miercuri seara, în municipiul Slatina, timp de peste o oră şi jumătate, pentru îndepărtarea elementelor de acoperiş smulse de vântul puternic, precum şi a unor copaci căzuţi pe carosabil.

"Se lucrează pentru îndepărtarea acoperişului de la blocul 25 de pe strada Dorobanţi, care a fost afectat de vânt şi prezintă pericol pentru cetăţenii care trec prin zonă şi pentru autoturismele parcate. Pe strada Cuza Vodă au fost afectate uşor trei autoturisme, iar pe strada Dorobanţi, două", a spus Băsăşteanu.

Pompierii au mai intervenit miercuri seara pentru a îndepărta un copac de pe asfalt pe strada Tudor Vladimirescu din Slatina, precum şi în localitatea Bircii, tot pentru îndepărtarea unui copac de pe asfalt.

UPDATE 5: Liniile 14, 55, 69, 70, 79, 85, 86 și 90 au fost blocate pe Bulevardul Ferdinand, la Foișorul de Foc, în urma unei avarii în rețeaua de contact. Pasajele din București au fost blocate și închise de poliție, se circulă doar pe deasupra.

Bulevardul Mareșal Averescu este blocat. Polițiștii dirijează circulația.

O antenă de telecomunicații, înaltă de 8-10 etaje, de pe Calea Giulești, a fost doborâtă de furtună.

UPDATE 4: Traficul aerian de la aeroportul Henri Coandă este afectat. Din cauza vântului puternic, zborul Blue Air 0B9312 Rodos – București va ateriza la Constanța, potrivit Boardingpass.ro.

Mai multe aeronave care urmează să aterizeze în următoarele zeci de minute pe aeroportul Otopeni sunt nevoite să aștepte până la trecerea furtunii sau vor ateriza pe alte aeroporturi.

Zboruri afectate:

– Blue Air 0B1216 Roma FCO – București operat de Just Us Air (YR-URS), așteaptă în aer; – Blue Air 0B9312 Rodos – București, aterizează la Constanța; – TAROM RO608 Timișoara – București, așteaptă în aer.

UPDATE 3: Rafalele de vânt vor putea atinge și 80 de km/h, anunță Elena Mateescu, director ANM.

UPDATE 2: Întrebată de ce nu a fost prognozat codul portocaliu de alertă, Elena Mateescu, director ANM, a spus: „Acesta este prețul pe care îl plătim atunci când vorbim despre temperaturi foarte ridicate pe parcursul zilei. Să nu uităm că la București, astăzi, am înregistrat 39 de grade, cea mai ridicată valoare din această vară, până în prezent. Aceste fenomene au fost prognozate prin emiterea acestor două mesaje de nowcasting, de cod galben la început. Având în vedere dinamica fenomenului, a crescut gradul de alertă”.

„Deocamdată, vorbim despre fenomene de scurtă durată, așa cum se întâmplă de fiecare dată, la schimbul de masă de aer cald-rece. Sunt diferențe mai mari de 10 grade.

Cu siguranță vom vorbi și pe parcursul următoarelor zile despre astfel de fenomene. Nu este exclus să avem și în următoarele zile. Avertizarea de cod portocaliu, de altfel, intră în vigoare pentru ceea ce înseamnă temperaturile foarte ridicate, posibil 40, mâine, și în următoarele trei zile. Este posibil să prelungim avertizările și pentru începutul lunii august. Este posibil să se mențină și codul galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Din păcate, acest fel de fenomene vin la pachet. Vorbim despre vijelii foarte puternice și averse care, pe perioade scurte de timp, să cumuleze cantități mai însemnate de apă”, a mai informat Elena Mateescu, director ANM, într-o intervenție la DIGI24.

UPDATE 1: Traficul pe liniile de cale ferată s-a oprit în zona extinsă a Capitalei, din cauza vijeliilor puternice. "Din cauza vijeliei din ultimele ore, două tronsoane de pe magistrala 400 sunt afectate, respectiv: la kilometrul feroviar 210+200 de metri, între staţiile CF Lunca Bradului şi Răstolniţa, judeţul Mureş, crengile unui copac au căzut pe locomotiva unui tren care circulă pe relaţia Miercurea Ciuc-Târgu Mureş. Nu sunt persoane rănite, însă circulaţia feroviară este oprită. La kilometrul feroviar 66+600 de metri, în staţia CF Băile Tuşnad, judeţul Harghita, s-a rupt firul de contact, astfel că traficul feroviar este blocat", se precizează într-un comunicat al Centrului Infotrafic.

Liniile de autobuz 61, 66, 69 și 90 au fost blocate pe Calea Plevnei.

Cele mai mari probleme sunt în zona centrală, Calea Dorobanților, Floreasca, unde foarte mulți copaci au fost doborâți. O mașină a fost distrusă de un stâlp care a căzut. Pompierii încearcă să elibereze șoseaua blocată de copaci. Se pot semnala și condiții de grindină, însă în proporții mici.

În Foișorul de Foc, mai multe linii sunt blocate. Cablurile de curent au fost rupte. Pompierii, până la miezul nopții, vor avea acțiuni în desfășurare.

Știre inițială: Alertă în Capitală! Vântul bate cu putere. Rafalele vor înregistra peste 75 de km/oră. La Universitate, în centrul Capitalei, circulația este blocată!

În Ilfov, s-au înregistrat mai multe daune. Rețeaua telefonică a căzut. La fel s-a întâmplat și în cazul mai multor linii de electricitate.

Potrivit meteorologilor, în zona Capitalei şi în judeţul Ilfov, se vor semnala intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor acumula 15 - 20 l/mp şi grindină de mici dimensiuni.

De asemenea, până la ora 23:00, în judeţele Giurgiu (localităţile: Bolintin-Vale, Floreşti-Stoeneşti, Roata de Jos, Ulmi, Bolintin-Deal, Găiseni, Vânătorii Mici, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Bucşani, Grădinari, Clejani, Mârşa, Cosoba) şi Teleorman (în: Videle, Blejeşti, Gălăteni, Poeni, Gratia, Siliştea, Cosmeşti, Sârbeni, Purani), vor fi local averse ce vor acumula peste 20 l/mp, grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelie.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

COD GALBEN de inundații în Transilvania și Moldova

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis miercuri seara noi atenţionări Cod galben de inundaţii pentru orele următoare, ce vizează judeţe din Transilvania şi Oltenia.

Potrivit hidrologilor, până joi la ora 02:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Olt - afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Feldioara - amonte S.H. Hoghiz, Homorodul Mare - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţele Covasna, Harghita, Braşov, Târnava Mare - bazin amonte S.H. Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, şi Tazlău - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Scorţeni, judeţul Bacău.

"Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Homorodul Mic", avertizează specialiştii.

De asemenea, până joi, la ora 04:00, vor fi inundaţii pe râurile din bazinul hidrografic Putna - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, judeţul Vrancea.

Dezastru în Botoșani. Una dintre cele mai mari furtuni din ultimii ani de zile a făcut ravagii

O furtună puternică de aproximativ 30 de minute, cu rafale de până la 115 km/h, a făcut ravagii în Botoșani, cu precădere pe strada Constantin Gane şi în zona Şcolii 7. Este vorba despre una dintre cele mai puternice furtuni care s-au raportat în județul Botoșani în ultimii ani de zile, potrivit Antena3.

De asemenea, furtuna a distrus și o eoliană - motorul și elicele au fost aruncate la zeci de metri distanță.

Mai multe mașini au fost distruse de crengile de copac, rupte de vânt, în timp ce cablurile de electricitate au fost rupte.  Străzile sunt inundate, iar autoritățile încearcă să intervină, în urma nenumăratelor solicitări din partea cetățenilor, însă mașinile de Ambulanță sunt blocate de copacii scoși din rădăcini.

Ne puteți urmări și pe Google News