Alertă de tsunami în Pacific. Cercul de Foc, zguduit un cutremur major

Tsunami / sursa foto: dreamstime.com

Alertă de tsunami pe Cercul de Foc al Pacificului, după un cutremurul cu magnitudinea de 5,6 . Turiștii au fost evacuați din apă și de pe plajă

Insulele Izu şi Ogasawara sub alertă de tzunami

Alertă de tsunami pentru insulele îndepărtate din largul coastei Tokyo, în urma unui cutremur a cărui magnitudine a fost estimată la 5,6.

Insulele Izu şi Ogasawara s-ar putea confrunta cu un tsunami de un metru, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze (JMA), care a cerut oamenilor să părăsească ţărmurile.

„Ieşiţi din apă şi evacuaţi imediat zonele de coastă", a indicat agenţia într-un avertisment în engleză.

Cercul de Foc este locul în care sunt aproximativ 1500 de seisme anual

Arhipelagul, unde trăiesc aproximativ 125 de milioane de oameni, cunoaşte aproximativ 1.500 de seisme pe an, dintre care majoritatea sunt de o magnitudine mică.

Situată pe aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului", Japonia este una dintre ţările cu o activitate intens seismică din lume.

Cercul de Foc este situat în Oceanul Pacific și este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Pământ, concentrând 62% din vulcanii activi existenți în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi).

Cercul de Foc al Pacificului / Wikipedia

Două treimi din acest cerc se află în arcurile insulare din Pacificul de Vest, iar restul pe țărmurile pacifice ale celor două Americi.

Cercul de Foc este locul în care se produc cele mai multe tzunamiuri

De-a lungul Cercului de foc au loc cutremure care provoacă tsunami.

Tsunami -ul este un val uriaș care izbește cu o forță brutală și devastatoare țărmurile oceanelor în general. El  lovește cu o putere inimaginabilă, având consecințe dramatice asupra comunităților de coastă și soldându-se cu pierderi masive de vieți omenești și pagube materiale uriașe.

Acesta este declanșat de cele mai multe ori de un cutremur putenic, care naște o serie de curenți submarini care duc la acumulări imense de energie.

Masele uriaşe de apă dislocate de cutremur coboară vertigionos în adâncuri de-a lungul deformărilor solului marin. Când fundul oceanului se află aproape de ţărm, viteza valului tsunami se diminuează, însă valul creşte în înălţime, putând ajunge chiar la peste 30 de metri.