Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) trag un semnal de alarmă către cetăţenii să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obţinută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi.

Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la nouă porci domestici şi şase porci mistreţi. Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului“, anunţă ANSVSA. Numărul de telefon al Call Center-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Faceţi analiza cărnii!“, se arată într-un comunicat emis de ANSVSA.

Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, ducând la deces.