Alerta de TBC continuă! Inconștiență sau mușamalizare?
- Gabriela Dinescu
- 1 aprilie 2016, 00:00
La Galați continuă complicitatea dintre DSV, Inspectoratul Școlar și medici pentru diminuarea posibilelor efecte ale contaminării elevilor cu bacilul Koch
Doar jumătate dintre elevii Școlii nr.42 din Galați, unde s-a depistat un focar de infecție TBC, s-au dus la cursuri. Cu toate acestea, conducerea școlii refuză să declare starea de alertă, să ceară testarea tuturor elevilor și profesorilor și să facă dezinfecție serioasă în școală. Mai mult, profesorii obedienţi conducerii îi amenință pe elevii care lipsesc, dar părinții precauți nu vor să-i lase să se expună riscurilor. Joi seara, părinții au fost convocați la o ședință lămuritoare la care a participat și medicul responsabil de programul național de control a tuberculozei, medicul Marta Lefter. Alerta de la școala din Galați s-a declanșat după ce o profesoară de engleză a fost diagnosticată cu TBC. Aceasta a venit timp de mai multe luni bolnavă la școală.
Confirmare medicală
Ezitările Direcției de Sănătate Publică Galați (DSP) și ale Inspectoratului Școlar Județean de a recunoaște focarul de infecție și de a lua măsurile care să-i protejeze pe elevi sunt inutile. Medicii de la Spitalul TBC avertizează că toți copiii trebuie să primească medicație preventivă, perioada de tratament fiind diferită. Astfel, cei care au avut IDR-ul (Intradermoreacția la tuberculină- n.r.) în valori normale trebuie să facă tratament trei luni, iar cei 85 de elevi cu IDR peste valori normale trebuie să facă tratament șase luni.
Dr. Marta Lefter: „virusul nu este transmisibil!”
În schimb, doctorul Marta Lefter susține că nu există motive de îngrijorare. „240 de elevi sunt implicați în această anchetă. Au fost testați însă doar 210 elevi, restul fiind vaccinați pentru varicelă, motiv pentru care vor face testul IDR abia săptămâna viitoare. Dintre cei testați, doi au fost diagnosticați cu tuberculoză secundară, iar alți doi cu tuberculoză primară infiltrativ nodulară. Niciunul dintre copii nu este eliminator de bacil Koch, ceea ce înseamnă că nu sunt pericol pentru colectivitate, virusul nefiind transmisibil”, a explicat medicul Marta Lefter.
La Iași, altă atitudine
La începutul lunii martie, zece elevi de la Școala Gimnazială din Todirești, județul Iași, au fost duși la Spitalul de Urgență Pașcani pentru investigații, după ce îngrijitorul unităţii a fost diagnosticat cu tuberculoză. El a ajuns la spital pentru că se simțea rău, iar analizele au confirmat TBC-ul. Directorul școlii a decis imediat ca toate sălile de curs să fie dezinfectate, iar elevii au fost testați. Zece dintre ei au prezentat imunitate scazută și au fost fiind duși la Spitalul de Urgență Pașcani, unul fiind transferat la Spitalul de Pneumologie.
Caz confirmat la Neamț
Luni, 28 martie, profesorii și elevii Școlii Gimnaziale nr.1 din Bicaz au fost trimiși la analize după ce o elevă a fost diagnosticată cu TBC. Directoarea școlii a explicat că fetița a răcit foarte rău la plămâni în timpul iernii, ar fi fost plimbată pe la mai multe spitale, unde este posibil să fi contactat bacilul Koch. Pentru că nu se știe exact de unde a luat microbul, în familie nici un membru nu are TBC, colegii ei și profesorii au mers la analize.
„Prăpădul” din Ogrezeni
Un localnic din comuna Ogrezeni, județul Giurgiu, a semnalat autorităților locale un posibil caz de TBC la vecinul său. Mugur Niță a relatat pentru EVZ că l-a anunțat de doi ani pe primatul Jean Jipa asupra faptului că vecinul său, cu antecedente de tuberculoză, tușește foarte rău. În plus, are două fete minore „care merg din când în când la școală, a treia, tot minoră, fiind și gravidă”. Atât primarul, cât și consilierii locali m-au luat la mișto. Primarul m-a întrebat cu ce mă deranjează pe mine că el tușește și copiii se duc la școală. Am telefonat și la Direcția pentru Protecția Copilului Giurgiu și mi-au promis că vor face o anchetă. A doua zi, primarul mi-a spus să-l sun mai întâi pe el când vreau să mai telefonez pe undeva. Numai săptămâna trecută doi copii de clasa a V-a au fost luați cu salvarea pentru hepatită. Este prăpăd în mediul rural”, relatează Mugur Niță.
Din verificările noastre, vecinul nu apare înregistrat cu TBC la medicul Cristina Rebedea. Doctorul Doina Cârjaliu, responsabil cu programul de control a tuberculozei din Giurgiu, spune că în februarie a raportat circa 20 de cazuri de îmbolnăviri de tuberculoză. „În general adulți, care lucrează la București, şi vin cu boala asta. Este o lege morală să nu fie primiți în școală profesorii bolnavi, ”, a comentat dr. Cârjaliu.
Riscă pușcăria
Art. 352 din Codul Penal: Zădărnicirea combaterii bolilor (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.
Tăcere și în cazul focarului de varicel
La Școala nr 42 din Galați este și focar de varicelă. 30 de copii sunt deja declarați și urmează tratament. Tocmai din acest motiv nu au putut fi testați pentru TBC. Informația nu a fost făcută publică nici de DSP Galați, nici de IȘJ, așa cum ar fi fost firesc, ci de medicii de la Spitalul TBC.