Alertă de poluare la Constanța. O tonă de păcură s-a scurs de pe o navă de transport

Alertă de poluare la Constanța. O tonă de păcură s-a scurs de pe o navă de transport Sursa foto: Facebook

O cantitate destul de mare de păcură s-a scurs în apa Mării Negre, în portul Midia Năvodari, iar riscul de poluare este ridicat, dacă nu se intervine în timp util pentru îndepărtarea substanței.

Aproximativ o tonă de păcură s-a scurs în apa mării, dar și pe mal, în timpul procedurii de descărcare a unei nave de transport, în portul Midia. Cea mai mare cantitate de păcură s-a scurs pe mal, iar restul în apă, între navă și cheu. Informația a fost prezentată de Ministerul Mediului care a anunțat că se iau măsuri pentru curățarea zonei și înlăturarea substanței poluatoare.

„ABA Dobrogea-Litoral informează că azi, 28.10.2021, ora 2:00 AM, în timpul descărcării navei Angi, încărcată cu păcură, care se afla în dana 4 Midia Năvodari, judeţul Constanţa, unul din furtunurile de descărcare ale terminalului s-a spart. A rezultat o poluare cu păcură de cca. 1 tonă, din care 80% pe mal şi 20% s-a scurs între navă şi cheu”, a anunțat Ministerul Mediului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pata de păcură are o suprafață considerabilă

Potrivit sursei citate, personalul terminalului, împreună cu echipajul remorcherului de serviciu a luat măsuri pentru a opri întinderea petei de păcură pe suprafața apei. Totodată s-a solicitat intervenția firmei angajată pentru a se ocupa de rezolvarea situațiilor de poluare. Aceasta și-a început activitatea de curățare a zonei.

„În acest moment, la faţa locului sunt toate instituţiile cu rol de combatere a poluării. Între navă şi cheu, pe o lungime de 30 m, lăţime de 0.5 m (distanţa între navă şi cheu) şi grosime de aproximativ 2,3 cm, se află o cantitate de păcură de aproximativ 200 de litri. Păcura este compactă şi îngheţată, datorită temperaturii scăzute”, se arată în comunicarea Ministerului Mediului.

Păcura va fi îndepărtată peste 24 de ore

Întreaga păcură va fi îndepărtată după ce nava poluatoare va fi descărcată complet și va părăsi portul. Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil peste aproximativ 24 de ore. Abia atunci se va interveni cu firmele specializate și dotate corespunzător pentru depoluare.

„Inspectorii ABA Dobrogea-Litoral sunt la faţa locului, urmează să fie aplicate sancţiuni. Când va fi posibil, se va relua descărcarea navei, care va mai dura încă 24 ore până la finalizare”, a mai transmis Ministerul Mediului, într-o postare pe Facebook.