Evenimentul Zilei > Vremea > Alertă meteo! Şase judeţe sub cod galben de vânt, burniţă şi polei
Alertă meteo! Şase judeţe sub cod galben de vânt, burniţă şi polei

Alertă meteo! Şase judeţe sub cod galben de vânt, burniţă şi polei

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, noi atenţionări nowcasting Cod galben de vânt, burniţă şi polei, valabile în orele următoare în 6 judeţe din sud-estul ţării.

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că în judeţele Constanţa şi Tulcea, se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu viteze la rafală de 55 – 65 km/h. Atenţionarea este valabilă până la ora 00:00. Pe de altă parte, în Brăila, Ialomiţa, Buzău (zona joasă) şi Călăraşi se vor semnala, local, ploaie sau burniţă care depune polei. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Fenomene vizate: polei, ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului pentru data  de 08 decembrie, ora 10:00 – 09 decembrie, ora 10:00

În intervalul menționat, în sud-estul țării se vor semnala precipitații predominant sub formă de ploaie, iar pe alocuri vor fi depuneri de polei, cu o probabilitate mai ridicată în Bărăgan și în sud-estul Moldovei. În Carpații de Curbură, în Carpații Meridionali, în restul Munteniei și al Moldovei va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, în medie de 5…10 cm.

În cursul zilei de marți, vântul va avea intensificări în sudul Banatului, jumătatea de est a Munteniei, în Dobrogea și la munte, cu viteze mai mari pe litoral, unde rafalele vor depăși temporar 55…65 km/h.

În noaptea de marți spre miercuri, pe crestele din vestul Carpaților Meridionali și în zona Munților Banatului rafalele vor depăși 80…90 km/h, zăpada fiind spulberată.

În următoarele zile, temporar se vor semnala precipitații în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice, estice și centrale, precum și în zonele de munte, unde cantitățile de apă vor fi însemnate.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie şi depuneri de polei, în judeţele Brăila (localităţile: Însurăţei, Ulmu, Dudeşti, Cireşu, Bărăganul, Ciocile şi Roşiori), Ialomiţa (în: Slobozia, Urziceni, Amara, Coşereni, Gârbovi, Manasia, Griviţa, Scânteia, Bărcăneşti, Dridu, Jilavele, Munteni-Buzău, Bărbuleşti, Căzăneşti, Ion Roată, Ciochina, Reviga, Perieţi, Adâncata, Traian, Miloşeşti, Gheorghe Doja, Axintele, Armăşeşti, Sălcioara, Moviliţa, Gheorghe Lazăr, Cocora, Alexeni, Grindu, Sineşti, Ciulniţa, Andrăşeşti, Sfântu Gheorghe, Bucu, Valea Măcrişului, Balaciu, Roşiori, Maia, Cosâmbeşti, Valea Ciorii, Moldoveni, Albeşti, Colelia, Sărăţeni, Bueşti, Drăgoeşti, Ciocârlia şi Borăneşti), Buzău (în: Pogoanele, Smeeni, Padina, Glodeanu-Siliştea, Glodeanu Sărat, Ruşeţu, Brădeanu, Movila Banului, Scutelnici, Amaru, Mihăileşti şi Florica) şi Călăraşi (în: Dragalina, Dor Mărunt, Fundulea, Lehliu Gară, Ileana, Lupşanu, Săruleşti, Dragoş Vodă, Lehliu, Tămădău Mare, Belciugatele, Vâlcelele, Gurbăneşti şi Nicolae Bălcescu), informează Agerpres.