ALERTA. Clima pământului ar putea suferi modificări radicale. Ne întoarcem în urmă cu 3 milioane de ani? Când se poate întâmpla asta
- Emil Simionescu
- 14 decembrie 2018, 13:29
Viitorul e trecut. Cam așa sună un studiu în care cercetătorii arată că oamenii inversează o tendiţă pe termen lung, de răcire a planetei, observată în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani. Plecând de la acest aspect, cercetătorii respective au concluzionat că viitorul omenirii pe Terra ar putea avea legătură și cu trecutul, potrivit descopera.ro.
Până în 2030, clima Pământului ar putea semăna cu cea de la mijlocul Pliocenului din urmă cu aproximativ 3 milioane de ani geologici. Conform Phys, fără reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, clima de pe Terra ar putea fi până în 2150 comparabilă cu cea din Eocen, epocă ce caracteriza planeta în urmă cu 50 milioane de ani.
Autorul studiului, Kevin Burke, reprezentant al Universităţii din Wisconsin-Madison, a afirmat recent că „dacă ne gândim la viitor în termenii trecutului, traiectoria societăţii umane este una necunoscută. Ne îndreptăm către modificări dramatice ce vor avea loc într-o perioadă foarte scurtă de timp, inversarea efectului de răcire este o tendinţă ce poate avea loc în câteva secole”, a declarat Burke.
Toate speciile de pe Pământ au un strămoş ce a supravieţuit Eocenului şi Pilocenului, dar dacă oamenii, fauna şi flora din prezent vor supravieţui acestor schimbări dramatice rămâne un lucru incert. Studiul recent are la bază date climatice şi istorice de la începutul secolului XX. În timpul Eocenului, dinozaurii dispăreau şi apăreau primele mamifere. Regiunea arctică era o pădure mlăştinoasă precum cele existente în prezent în sudul SUA.
În Pilocen, America de Sud şi de Nord s-au alipit din punct de vedere tectonic, clima era aridă, iar podurile din pământ, formate natural, permiteau animalelor să se răspândească de-a lungul continentelor. În aceaşi perioadă s-a format şi lanţul muntos Himalaya. Temperaturile erau cu 1,8-3,6 grade Celsius mai ridicate decât în prezent.