Alertă cibernetică: Schema „Netflix”. Mulți oameni au fost deja păcăliți

Netflix. Sursa foto: Arhiva EVZ

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a declarat că a apărut o nouă escrocherie pe Internet, mai exact schema „Netflix”. Mai mulți români ar fi rămas fără bani din cauza unui mesaj.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat un mesaj prin care le atrage atenția oamenilor cu privire la o nouă escrocherie, cunoscută ca schema „Netflix”. Mai mulți utilizatori au primit mesaj cu textul: „să actualizezi informațiile de client” și au rămas fără bani.

„Ai primit un e-mail, sau poate chiar un SMS de la Netflix, prin care ești notificat că trebuie să-ți «actualizezi informațiile de client»? Ai grijă! În spatele inițiativei sunt infractori cibernetici care vor să-ți fure datele de autentificare. Textul în limba română este unul corect din punct de vedere gramatical, ceea ce, în lipsa unor verificări elementare, ar face ca un astfel de atac să aibă o rată de succes crescută”, avertizează experţii DNSC într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

Sfaturi pentru a nu cădea în capcana hoților

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat și ce trebuie să facă oamenii pentru a nu rămâne fără bani din cauza mesajelor de pe Internet.

„- Verifică mereu sursa mesajului primit, înainte de a efectua o acțiune potențial dăunătoare pentru dispozitivele sau datele tale.

- Evită accesarea de link-uri provenite din surse necunoscute și scanează-le cu o soluție de securitate.

- Atunci când activezi online, asigură-te că ești pe site-ul dorit prin verificarea atentă a numelui de domeniu oficial utilizat de compania vizată. Evită redirecționarea către pagini de autentificare din link-uri primite online.

- Nu uita că te poți antrena să identifici la timp identifica tenativele de fraudă de pe internet pe site-ul https://sigurantaonline.ro. Siguranta Online este o campanie de conștientizare la nivel național, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată”, a transmis DNSC.

Amintim că alte metode de fraudă sunt pe Instagram, Facebook și Youtube. Utilizatorii sunt rugați să verifice mesajele pe care le primesc de la conturi necunoscute.